Dividendni šampioni: Inflacija proti proizvajalcem potrošnih dobrin?

Članek slika

Potrošniki pogosto niti ne opazimo, da so se kruh, jogurt ali pa čokolada podražili za nekaj centov oziroma da je v embalaži manj proizvoda. Podjetja to s pridom izkoriščajo. Vlagatelji pa moramo to obrniti v svoj prid.

Ohlajanje svetovnega gospodarstva se nadaljuje. Zadolženost držav razvitih gospodarstev je na zgodovinsko visoka in se ne znižuje, čeprav države zmanjšujejo javno porabo. To zmanjšuje zaupanje potrošnikov, ki manj trošijo, kar pripelje do manjših davkov in prihodkov države. Začarani krog je sklenjen. Države in centralne banke imajo v svojem arzenalu več orožij, a večinoma je njihov domet omejen in so le delno učinkovita. Zadnje odločitve evropske, ameriške in japonske centralne banke gredo v smeri dobrega starega tiskanja denarja in poceni posojil. Učinke teh ukrepov bomo šele videli, se pa ob tiskanju denarja pojavljajo inflacijski strahovi, saj so prizori iz nekdanje Jugoslavije še zelo živi. Danes bomo preverili učinek inflacije na evropske delniške trge in na sektor potrošnih dobrin, ki je najmočneje zastopan med dividendnimi šampioni.

Potrošne dobrine so izdelki vsakdanje porabe, ki jih kupujemo dnevno, »nagonsko«, za vsakdanjo uporabo (hrana, čistila, itd.). V to skupino spadajo podjetja, kot so Nestle, Unilever, Coca Cola ter Johnson in Johnson.

Izbrali smo zadnjih 16 let, podatki pa so nominalni (niso prilagojeni inflaciji). Iz grafikona ter podatkov iz gospodarstva ugotovimo, da razen v obdobju močne gospodarske rasti (konec devetdesetih, 2004-2005) potrošniške dobrine vlagateljem prinesejo več kot široki indeksi. Obenem kaže, da so potrošne dobrine bistveno bolj odporne na inflacijo in inflacijske šoke preostali deli gospodarstva. Razumljivo, saj potrošne dobrine potrebujemo dnevno, medtem ko lahko nakup novega hladilnika ali avtomobila prestavimo na obdobje, ko bo gospodarska situacija boljša. Proizvajalci potrošnih dobrin imajo tudi večjo moč prenesti surovinske šoke na svoje končne kupce – nas. Potrošniki pogosto niti ne opazimo, da so se kruh, jogurt ali pa čokolada podražili za nekaj centov oziroma da je v embalaži manj proizvoda. Podjetja to s pridom izkoriščajo. Vlagatelji pa moramo to obrniti v svoj prid. Ob tiskanju denarja, ki ga izvajajo centralne banke po svetu, se tveganje skoka inflacije zagotovo povečuje. Pripravljenost zato ni odveč.

"Dividendni šampioni" so velika globalna podjetja, ki tudi v času krize prinašajo nadpovprečne donose. Več o skladu, ki nalaga v te delnice najdete tukaj.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja