Dividende: šampioni, past ali cigaretni ogorek

Članek slika

V članku z naslovom Dividendni šampioni pred mesecem dni smo si ogledali uspešnost strategije investiranja v delnice podjetij z dividendami v primerjavi s celotnim kapitalskim trgom. Z grafa je bilo razvidno, da je dividendna strategija v zadnjih 15 letih prinesla bistveno višji donos kot strategija investiranja v širok globalni delniški indeks. V današnjem članku bomo naredili korak naprej in pogledali, katera podjetja prinašajo nadpovprečen donos in kako ločiti zrno od plev.

V grobem lahko delnice dividendnih podjetij razdelimo v tri skupine: dividendni šampioni, vrednostna past in cigaretni ogorek. V skupino cigaretni ogorek uvrščamo podjetja, ki lahko v danem trenutku izplačujejo zelo visoko dividendo, a nevihta, ki bo odpihnila dividendo, že divja. Zato lahko pričakujemo močan upad dividende oziroma celo popolno prenehanje izplačevanja le-te. Od tod analogija s cigaretnim ogorkom, saj je preostalo le še nekaj »dimov«. Primer take družbe je Kodak (v grafu), ki je pred digitalno dobo imelo najboljše fotoaparate na svetu, a je žal nato tehnološko zaostal in končal v stečaju. Dividenda je vrh dosegla v začetku 90. let, potem pa začela upadati in danes je ni več.

V skupino vrednostna past sodijo podjetja, ki se zdijo poceni in privlačna, a nimajo rasti poslovanja, zato tudi njihove dividende ne rastejo oziroma realno celo upadajo. Taka podjetja lahko zelo dolgo časa ostanejo podcenjena. Primer takega podjetja je Xerox, nekakšen Apple na področju fotokopirnih strojev v začetku 80. let. Dividenda je dosegla vrh v 90. letih, kasneje so jo celo prenehali izplačevati. Podjetje se je v zadnjih 10 letih temeljito preoblikovalo in danes vlagatelji zopet prejemajo dividendo, tako da se ni ponovila zgodba Kodaka.

Naš cilj pa je imeti čim več naložb v podjetjih, ki spadajo v skupino dividendnih šampionov. V tej skupini podjetja v zelo dolgem obdobju (20, 30 in več let) povečujejo dividendo. Skupna značilnost teh podjetij je izredno velika tržna moč v svoji panogi in poslovna odličnost na vseh področjih. Ta podjetja so vodilna tako v razvoju kot tudi v moči blagovnih znamk znotraj svoje panoge. Na grafu imamo primer družbe Johnson & Johnson, ki že zadnjih 35 let konstantno povečuje dividendo.

Zato je najpomembnejši napotek vsakemu vlagatelju, da poleg pogleda v trenutne bilance razmišlja predvsem o prihodnjem razvoju podjetja in trendih v panogi ter se neprestano sprašuje, ali podjetje, katerega delničar je, ustreza kriterijem dividendnega šampiona ali pa morebiti njegovo podjetje postaja vrednostna past ali celo cigaretni ogorek.

Družba KD Skladi upravlja vzajemni sklad KD Delniški dohodkovni, ki nalaga v delnice z višjim dividendnim donosom.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Dividendni šampioni: Inflacija proti proizvajalcem potrošnih dobrin?

25.09.2012

A. Lokar