Delniški trgi dosegajo najvišje ravni v zadnjih letih

Članek slika

V Evropski monetarni uniji se obetajo ukrepi Evropske centralne banke za zvišanje inflacije.

Svetovni delniški trgi te dni dosegajo nove najvišje nivoje v zadnjih letih, in sicer predvsem na krilih dobrih četrtletnih rezultatov podjetij, ki so dobri, ter spodbudnih makroekonomskih podatkov največjih svetovnih gospodarstev. Osrednji ameriški indeks S&P 500 je dosegel zgodovinsko najvišjo vrednost pri 1914 točkah. To je treba pripisati predvsem objavi indeksa zaupanja potrošnikov, ki se je z 81,7 točke okrepil na 83 točk, in objavi kazalca naročil za trajne dobrine, ki se je zvišal že tretji mesec zapored. To je jasen znak, da bo panoga industrije v ZDA pomagala k rasti BDP.

V Evropski monetarni uniji se obetajo ukrepi Evropske centralne banke, ki ji predseduje Mario Draghi, da bi zvišali stopnjo inflacije, saj je občutno prenizka. Veliko priznanih svetovnih ekonomistov namreč vse bolj opozarja na možnost deflacije. S paketom ukrepov, ki naj bi začeli veljati prihodnji mesec, želi ECB obenem stimulirati gospodarsko rast v evropskem območju, kar že delno pozitivno vpliva na evropske delniške trge.

Iz drugega največjega svetovnega gospodarstva – Kitajske - prihajajo dobre novice, saj se gospodarska rast stabilizira, letna napoved rasti BDP ostaja pri 7,5 odstotka. Velike zasluge za to ima rast dobičkov podjetij iz industrijske panoge. Obenem je šef kitajske centralne banke napovedal, da bodo z ukrepi dodatno spodbujali gospodarsko rast; tudi s šibkejšo valuto, ki bo pomagala izvoznikom.

Splošno gledano so delniški trgi v dobri kondiciji

Največja svetovna gospodarstva napovedujejo rast BDP, objave podatkov so spodbudne, ukrepi centralnih bank so primerni in pomagajo gospodarstvom, vrednotenja pa niso previsoka. V glavnem ameriškem indeksu S&P 500 se trguje po 16,2-kratniku napovedanega povprečnega dobička podjetij, ki sestavljajo indeks, kar je še vedno pod povprečjem, ki znaša 16,7. Obrestne mere so zelo nizke in bodo na teh ravneh ostale še kar nekaj časa, zato imajo delniški trgi še naprej dobre možnosti za rast.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja