Delnica meseca: Facebook

Mobilna uporaba je dobesedno eksplodirala

Članek slika

Facebook ima s svojo ogromno bazo uporabnikov velik potencial.

Velik potencial

Zanimiv je predvsem z oglaševalskega vidika. Analiza uporabnikov ima prav tako še velik potencial. FB preko profilov uporabnikov dejansko poseduje njihovo identiteto. Imajo 1,2 milijarde aktivnih mesečnih uporabnikov ter 750 milijonov vsakodnevnih, ki na tej spletni strani potrošijo več časa kot na katerikoli spletni strani. Facebook je največja socialna mreža na spletu. Uporabniki tega omrežja bodo le stežka odšli kam drugam, razen če bodo tja lahko prenesli tudi svojo mrežo prijateljev, vsebino ter aplikacije.

Impresivna rast na mobilnem področju

Facebook je s svojimi aplikacijami za nalaganje zelo pozno prišel na mobilni trg. Zato je še toliko bolj impresivna rast na mobilnem področju. Mobilna uporaba je dobesedno eksplodirala - imajo skoraj milijardo mobilnih uporabnikov. Zanimiv podatek je, da imajo sedaj več mobilnih uporabnikov, kot tistih s standardnimi osebnimi računalniki. Po dolgih zamudah na področju mobilnih oglaševalskih produktov, so v dobrega pol leta postali poleg Googla ključni ponudnik mobilnih oglaševalskih storitev.

Potencial podjetja kaže tudi to, da ZDA predstavljajo le 20 % vseh obiskovalcev, a prinesejo skoraj 50 % vseh prihodkov.

Zadnji rezultati so bili krepko nad napovedmi

Rast dnevnih uporabnikov znaša 22 % in je krepko presegla rast mesečnih uporabnikov, ki znaša 16 %. Prihodki iz mobilnega oglaševanja so dosegli 1,2 mrd USD in prvič v zgodovini presegli tiste iz osebnih računalnikov. Mobilni »ad«-i na uporabnika so zrasli za 30 % na 1,31 USD, kar je 12 % več kot na osebnih računalnikih. Marža iz poslovanja je na letni ravni v 2013 znašala 36 % (v zadnjem četrtletju 44 %), kar je 300 bazičnih točk nad napovedmi.

Delnica Facebooka je med drugim zastopana v portfeljih skladov Infond AlfaInfond Dynamic in Infond Technology.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

5 problemov, ki čakajo kitajsko oblast

25.01.2011

A. Grbić