Delajte naložbene napake, a naj vas ne pokopljejo!

Članek slika

Konec januarja 2021 sem na Vzajemcih objavil članek z naslovom To je vrh, v katerem sem trdil, da smo borzni vrh že doživeli in da se bo v prihodnjih mesecih bikovski borzni trend ustavil oz. borze ne bodo več dosegale novih najvišjih zgodovinskih vrednosti. Danes lahko rečemo, da sem se motil. Krepko motil. Vsi pomembnejši svetovni indeksi so v zadnjih 12 mesecih doživeli lep vzpon in so trenutno precej višje, kot so bili ob objavi članka. Edina temna izjema so kitajski borzni indeksi. 

Kako je možno, da se nekdo, ki se dnevno ukvarja z investicijami, tako občutno zmoti? Nekdo, ki ima na voljo veliko informacij, ogromno znanja, precej izkušenj in dostop do vseh upravljavcev premoženja v Sloveniji. 

Možnosti je veliko, ampak edini smiseln odgovor je, da sem se motil zato, ker sem človek in ne znam napovedati prihodnosti.Ob tem vas morda prešine, da bi sami opravili boljše delo. 

Če preberete članek, boste ugotovili, da sem svojo napoved o prihodnosti osnoval na predpostavki, da se vlagatelji obnašajo neracionalno. Očitno so od takrat vlagatelji še za nekje 20 odstotkov bolj neracionalni in za približno toliko tudi bogatejši, če so se držali naložb, ki sledijo globalnim indeksom. Ali so bile predpostavke napačne? Ali pa se je zgodila statistika, saj statistično gledano v tovrstnih situacijah, prej pride do obrata trenda kot nadaljevanja. 

Lepota članka je, da ga lahko po enem letu preberemo in ugotovimo, da ne drži. Verjemite, da sedaj nisem več tako pogumen, ko pride do napovedovanja. In prav je tako, saj je prihodnost nepredvidljiva. Nihče na tem svetu ne ve, kaj se bo zgodilo jutri, čez en teden, en mesec ali eno leto. Tisti, ki trdijo, da vedo - lažejo. 

Ker je prihodnost nepredvidljiva, svojih naložb ne smete osnovati na nečem, kar se lahko zgodi, ampak na nečem, kar drži v vsakem primeru. Razpršenost naložb drži v vsakem primeru. Optimizacija stroškov drži v vsakem primeru. Investiranje samo presežkov denarja tudi. 

Če se vrnemo na članek To je vrh, lahko v njem tudi preberete, da čeprav trdim, da smo doživeli vrh, ne predlagam, da se iz naložb povsem umaknete. Še vedno sem malce dvomil v svoj prav. V svoj zagovor lahko zapišem, da vse vseeno ni bilo tako rožnato, če pogledate graf vrednosti povprečne ameriške delnice. 

Če sem se zmotil že pri globalnih trendih, potem je povsem razumljivo, da se lahko zmotim tudi pri posameznih naložbah, kjer je dejavnikov lahko še bistveno več. Verjetno je kdo izmed vas že investiral v neko zgodbo, ki se na koncu ni razpletla po pričakovanjih. Pregovor pravi, da je po bitki vsak general in v investiranju to še posebej drži. Če ne gre ravno za piramidno shemo, ki jih je mimogrede bistveno lažje opaziti iz razdalje, kot od blizu, potem so “ponesrečene” naložbe del igre investiranja. 

Ko se boste naslednjič odločali, kam investirati, vam priporočam, da si pripravite tako imenovano investicijsko tezo in jo obvezno zapišete. Ni treba komplicirati, ampak si zapišite predvsem, kaj o naložbi veste, kaj menite, da se bo zgodilo in kakšen bo končni izid. Tezo zapišite zato, ker smo ljudje slabi v samokritičnosti in pogosto pozitivne izide pripišemo svoji pameti, negativne izide pa nesrečnemu naključju. Ko se bo pri naložbi zgodil končni rezultat, ga lahko primerjate s svojo tezo ob vstopu v naložbo. Zelo velikokrat boste ugotovili, da se je razvila popolnoma drugače, kot ste si zamislili na začetku. Mogoče boste postali previdnejši, vsekakor pa skromnejši. 

Igra investiranja je po raziskavah ena izmed tistih, kjer ima sreča ogromno vlogo. Četudi imate vse znanje in vse izkušnje tega sveta, boste na koncu obogateli samo zato, ker ste imeli tudi veliko sreče. Za normalno preživetje pa je dovolj, če upoštevate zgoraj omenjena osnovna pravila vlaganja. 

Konec koncev je življenje ena velika šola, ki nam svoje znanje deli po letih in postopoma. Pravijo, da se samo iz napak učimo in na Vzajemcih se s tem popolnoma strinjamo. Delajte napake, ampak naj vas ne pokopljejo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja