Investiranje v zagonska podjetja preko alternativnih skladov

Članek slika

Zagonska podjetja so običajno novoustanovljena podjetja, ki se ukvarjajo z inovativnimi izdelki ali storitvami in imajo globalno vizijo.

Največkrat so financirana s strani zasebnih vlagateljev, naprej preko tako imenovane svete trojice naivnežev (družina, prijatelji in norci, po angleško 3 f’s; family, friends and fools), zatem pa preko poslovnih angelov, alternativnih skladov in v kasnejših fazah tudi z vstopom drugih institucionalnih vlagateljev. Ti vlagatelji vložijo denar v podjetje in s tem pridobijo poslovne deleže, ki jim omogočajo vzpostavitev določene kontrole nad podjetjem.

Investiranje v zagonska podjetja postaja vse bolj priljubljeno tudi med običajnimi vlagatelji, ki iščejo visoko donosne naložbe. Zagonska podjetja predstavljajo zanimiv izziv za investitorje, saj imajo običajno velik potencial rasti in razvoja, vendar so po drugi strani tudi visoko tvegana in le manjši del takih podjetij preživi in uspe. Vlagateljem, ki bodo vstopili samo v eno ali dve taki podjetji, priporočam, da že v začetku svoj vložek preprosto odpišejo, saj je verjetnost uspeha izredno majhna. Veliko vlagateljev se tega zaveda in v taka podjetja vseeno vložijo del svoji prihrankov, ker jim je spremljanje razvoja podjetja pomembnejše kot končni izid naložbe. Rajši torej uživajo na poti, kot pridejo na cilj.

Če se odločite za investiranje v zagonsko podjetje, morate biti pripravljeni na vse vrste tveganj. Pomembno je, da poskušate izbrati pravo podjetje, ki ima dobre temelje za rast in razvoj. Pri izbiri podjetja se osredotočite predvsem na ekipo, izdelek ali storitev, ki jo ponuja podjetje, in na potencialno velikost trga. Navsezadnje je tako, da boste bogato nagrajeni le, če bo podjetje uspelo na globalnem trgu, v vseh ostalih primerih pa bo vaša naložba zaklenjena v lokalni zgodbi, kjer pa ne morete računati na sprejemljiv finančni donos glede na vložena sredstva. Pred investicijo se posvetujte z drugimi vlagatelji in strokovnjaki, da pridobite več informacij o podjetju. Poleg tega pa morate tudi razumeti, kakšne so vaše pravice kot vlagatelj oz. družbenik, in kaj od vas pričakujejo.

Poleg direktnega investiranja v zagonska podjetja obstaja tudi alternativna možnost investiranja v zagonska podjetja, tj. investiranje v alternativne sklade, ki zaposlujejo posameznike z več časa, znanja in izkušenj na področju investicij v zagonska podjetja, kot jih imate sami. Alternativni skladi so investicijski skladi, ki vlagajo v različne alternativne naložbe, kot so nepremičnine, plemenite kovine, surovine, umetnost in druge podobne naložbe. Le redki alternativni skladi so široko razpršeni, bolj pogosto so ozko usmerjeni v določen sektor ali določen tip naložb. Upravljavec sklada je težko hkrati dober npr. v investiranju v zagonska podjetja in surovine, saj oba tipa naložb zahtevata specifična znanja.

Alternativni skladi ponujajo možnost diverzifikacije vašega naložbenega portfelja, saj omogočajo vlaganje v različne naložbe, ki se obnašajo drugače od klasičnih naložb, kot so delnice in obveznice. To lahko vodi do stabilnejšega in manj tveganega portfelja, saj so alternativne naložbe manj občutljive na gibanje na trgu kapitala. Vendar pa so tudi alternativni skladi visoko tvegani, saj so njihove naložbe pogosto nelikvidne in bolj zapletene kot klasične naložbe. Dodana vrednost investiranja v zagonska podjetja preko alternativnih skladov je predvsem v tem, da z eno investicijo denar razpršite na nekaj deset ali nekaj sto zagonskih podjetij. V celotnem portfelju alternativnega sklada lahko potem preživi samo eno zagonsko podjetje, pa boste kot vlagatelj lahko še vedno dosegli boljši donos, kot bi ga v klasičnih naložbah.

Pri izbiri alternativnega sklada je pomembno, da izberete uglednega in izkušenega upravljalca sklada, ki ima dobro strategijo naložb in jasno določene cilje. Poleg tega je pomembno, da razumete stroške, ki so povezani z alternativnim skladom, saj so ti lahko zelo visoki. Poskrbite, da bo plačilo upravljavca sklada vezano tudi na donos celotnega sklada, saj bo tako upravljavec motiviran v pravo smer. Če je upravljavec hkrati tudi investitor, pa je to še en znak, da bo alternativni sklad upravljan profitabilno.

Alternativni skladi so zanimiva možnost za vlagatelje, ki iščejo razpršitev portfelja in visoko donosnost, vendar pa je pomembno, da ste pripravljeni sprejeti tveganje, ki je povezano z alternativnimi naložbami. Zato je pomembno, da preden se odločite za investiranje v alternativne sklade, dobro premislite o svojih ciljih, naložbeni strategiji ter o tveganju, ki ste ga pripravljeni sprejeti. Vsekakor pa naj se vam pri tako pomembnih odločitvah ne mudi, saj je izbire v vsakem trenutku več kot dovolj. Navsezadnje se boste s skladom dobesedno poročili in ta ljubezen mora trajati vsaj deset let.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja