Članek slika

Izkušeni osebni finančni svetovalci imamo eno veliko hibo. Predobro razumemo delovanje borznih trgov, da bi lahko brez slabe vesti vse povprek napovedovali kaj se bo dogajalo v prihodnje, zato nas stranke pogosto niti ne poslušajo. Pričakovane scenarije obdelamo iz vseh možnih vidikov, smo polni dvoma in le redko so naši nasveti enostavno razumljivi. Preprosto smo preveč dolgočasni.

Ampak vsake toliko pride do tega, da vsaj jaz ne morem biti tiho, saj je anomalij preveč. Četudi s tem ogrozim svoj sloves, trdim, da smo na borzah že videli vrh. Ne napovedujem medvedjega trenda, ampak samo vrh. Ko ali če se bo izkazalo, da sem imel prav, obljubim, da se ne bom hvalil okrog. Če pa sem z napovedjo zgrešil, se bom itak izgovarjal na klasično floskulo, da je grešiti človeško.

Čeprav je likvidnosti ogromno, ljudje varčujejo, cepivo deluje in kmalu bo pomlad, me še vedno skrbi dejstvo, da smo vlagatelji v tem trenutku preveč zadovoljni. Bistveno preveč. V človeški naravi je, da zadovoljni vlagatelji sčasoma postanejo ovce.

Le poglejte dogajanje na trgu kriptovalut, kjer divjajo tudi tiste, ki jim ne moremo reči kriptovalute. Naj vam zaupam, da me že dnevno kličejo posamezniki, ki pred nekaj meseci o investiciji v kriptovalute niso razmišljali niti v najbolj divjih sanjah. Njihov odgovor na moje vprašanje “Zakaj sedaj?” je vedno enak: “Ker so v te naložbe vstopile tudi svetovne banke.”

Če ste spregledali kriptovalute pa mogoče niste spregledali dogajanja v tehnološkem sektorju, kjer že vrabci čivkajo (z izjemo tistih vrabcev brez Twitter računa), da imajo tehnološke delnice samo eno smer, tj. navzgor.

Potem je tukaj še anomalija, ki se ji reče GameStop (GME), ki je v nekaj tednih iz skorajda ničle prilezla na ceno preko 300 dolarjev. Vse samo zaradi tega, ker morajo veliki skladi zapirati svoje kratke pozicije na tej delnici. Ste videli Instagram oglase, da morate kupiti delnice AMC Entartiment holdings (AMC), Nokia ADR (NOK) in Blackberry (BBBR)? Dnevni premiki so primerljivi premikom “najbolj divjih” kriptovalut. In ne mislim samo premikov navzgor.

Pregovor pravi, da mali vlagatelji vstopajo na vrhu. Veliko pove podatek, da morajo ameriške državne agencije meriti kako visok delež državne pomoči ameriškim potrošnikom se preliva v naložbe. Malih vlagateljev je v tem trenutku ogromno, zato temu jaz pravim vrh.

“Naj zadnji na zabavi ugasne luč, ker to se bo kmalu nehalo.”

Verjetno se sprašujete kaj lahko storite, da ne boste ostriženi. Nikoli vam ne bi predlagal popolnega umika. Lahko vas edino pozovem, da ne kupujete delnic samo zato, ker vam jo priporoča instagram simpatija. Mogoče se motim, menim pa, da imam prav. Bili ste opozorjeni!

David Vegelj je član Naložbenega odbora in glavni upravljavec alternativnega sklada družbe JonatanMars, upravljanje alternativnih investicijskih skladov, d.o.o. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja