Bo Janet Yellen bolj previdna »voznica«?

Članek slika

Na govorniški oder je pred oči svetovne javnosti stopil »predsednik v odhajanju« Ben Bernanke, ki je sporočil, da bo FED nekoliko upočasnil tempo in efektivno prestavil v nižjo prestavo s prihodom nove »voznice« Janet Yellen.

Delnice so se podražile

Za nami sta dva zelena tedna na ameriških borzah. Osrednji delniški indeks Dow Jones se je dvignil za 2,3 odstotka in za dober odstotek prečkal psihološko mejo 16.000 točk. Z 1,4 odstotnim skokom mu je sledil indeks S&P500, ki je prav tako prebil psihološko mejo 1.800 točk, s katero se indeks spogleduje že nekaj časa. Najslabše se je tokrat odrezal tehnološki sektor. Indeks Nasdaq100 pred boljšimi rezultati s šibkim gibanjem omejuje delnica Apple, ki ima v indeksu precejšnjo utež. Indeks je zabeležil zgolj 0,6 odstotni skok in trgovanje zabeležil pri 3.498 točkah.

Nafta dražja, zlato cenejše

V enakem obdobju se je za 1,25 odstotka dvignila cena nafte. Kupci so morali konec tedna za 159-litrski sodček zahodnoteksaške nafte odšteti 98,7 ameriških dolarjev. Občutno je popustila cena žlahtnih kovin.

Zlato je pod prodajnimi pritiski izgubilo okoli 3 odstotke vrednosti. V petek je bilo potrebno za zlato unčo odšteti manj kot 1.200 ameriških dolarjev. Zanimivo trgovanje smo spremljali pri srebru. Na prvi pogled se cena v štirinajstih dneh praktično ni spremenila, vmesno dogajanje pa kaže precej bolj volatilno trgovanje. Kupci so namreč ceno z nivojev okoli 19,4 ameriškega dolarja dvignili vse do 20,5 dolarja, nato pa popustili pod prodajnimi pritiski in spustili ceno za slabih 6 odstotkov nazaj na nivoje med 19 in 19,5 dolarjev za unčo.

Fed upočasnil tempo in prestavil v nižjo prestavo

Občutnim nihanjem na delniških, surovinskih in denarnih trgih je botrovalo zasedanje ameriškega FOMC-ja (Odbor za operacije na odprtem trgu ameriške centralne banke Fed). Na govorniški oder je pred oči svetovne javnosti stopil »predsednik v odhajanju« Ben Bernanke, ki je sporočil, da bo Fed nekoliko upočasnil tempo in efektivno prestavil v nižjo prestavo s prihodom nove »voznice« Janet Yellen. Finančne stimulacije se z januarjem prihodnje leto zmanjšujejo za 10 milijard na 75 milijard mesečno. Odločitvi za zmanjšanje stimulacij so botrovale boljše številke iz gospodarstva – stabilen trg dela in krepitev gospodarske rasti. V isti sapi je Bernanke hitro dodal, da bo Fed še naprej držal izredno nizke obrestne mere vsaj do začetka leta 2016, tudi če stopnja brezposelnosti pade pod 6,5 odstotka.

To je bilo dovolj, da so kupci delniške tečaje močno dvignili, na drugi strani pa so popustile cene žlahtnih kovin. Seveda je k obojemu botroval močan ameriški dolar, ki je od objave proti košarici valut pridobil skoraj 2 odstotka vrednosti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja