BMW optimistično

Članek slika

Evropski delniški trgi dvotedensko trgovanje zaključili v rdečih številkah. Osrednji evropski indeks FTSE Eurotop100 je izgubil slabe 3 odstotke vrednosti in trgovanje zaključil pri 2.627 točkah.

Evropski delniški trgi so dvotedensko trgovanje zaključili v rdečih številkah. Osrednji evropski indeks FTSE Eurotop100 je izgubil slabe 3 odstotke vrednosti in trgovanje zaključil pri 2.627 točkah. Med lokalnimi indeksi je 2-odstotni padec zabeležil francoski indeks CAC40. Padec je indeks potisnil na 4.328 točk. Z 2,6 odstotno izgubo se je še nekoliko slabše odrezal nemški DAX30, ki je padel na 9.296 točk. Indeks je v omenjenem obdobju za dan potonil celo pod psihološko mejo 9.000 točk. Najslabše se je tokrat odrezal britanski indeks FTSE100, saj je 3,5 odstotni padec indeks potisnil na 6.542 točk. V enakem obdobju se je za 1,6 odstotka znižala cena zlata. Kupci so morali v petek za unčo odšteti 1.337 ameriških dolarjev. Močno je padla je tudi cena srebra. Vrednost unče se je znižala za 5,6 odstotka na 20,25 dolarja. Ceni žlahtnih kovin je sledila tudi cena nafte. 159-litrski sodček zahodnoteksaškega črnega zlata se je pocenil za 3 odstotke na 99 ameriških zelencev.

Oči evropskih vlagateljev so še naprej uprte v dogajanje v Ukrajini. V petek se je vrh EU odločil za razširitev kroga sankcij proti Rusiji. V tem trenutku je na seznamu že 33 oseb, katerim je onemogočeno potovanje v EU, prav tako pa imajo te osebe zamrznjeno kakršnokoli premoženje, locirano v EU. Gospodarskih sankcij v tem trenutku EU proti Rusiji še ni sprožila, vendar gre le še za vprašanje časa.

Med lokalnimi novicami naj omenim lepo rast delnic avtomobilskega proizvajalca BMW. V tednu dni se je cena delnic dvignila za 12 odstotkov. Povod za strmo rast je bila objava družbe, da nameravajo, zaradi večjega povpraševanja po njihovih avtomobilih, dvigniti proizvodnjo v nekaj tovarnah. Na Kitajskem bo BMW v letu 2014 proizvedel 400 tisoč avtomobilov (leta 2013 jih je 300 tisoč), prav tako se bo opazno dvignila proizvodnja v ZDA, kjer bodo v tovarni v Severni Karolini po novem proizvedli 350 tisoč avtomobilov (leta 2013 le 300 tisoč). V BMW-ju so prav tako optimistični glede nabora novih modelov. Paleto bo razširil z nekaj dodatnimi modeli, med katerimi bo tudi težko pričakovani novi luksuzni terenec X7.

Tabela 1: Najbolj donosne delnice indeksa FTSE Eurotop 100 v zadnjih dveh tednih
Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico
Tabela 2: Najmanj donosne delnice indeksa FTSE Eurotop 100 v zadnjih dveh tednih
Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja