Blackstone na vrhu med upraviteli private equity skladov

Članek slika

Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je na lestvici PEI 300 ena družba tako zasenčila vse ostale.

Zasebni kapital je načeloma naložba na dolgi rok (razen v primeru poslov na sekundarnem trgu). Gre za kapital, ki ne kotira na borzi. Zasebni kapital sestavljajo vlagatelji in skladi, ki investirajo neposredno v zasebna podjetja, sodelujejo pri nakupih javnih družb, in vplivajo na umik javnega kapitala.

Uporablja se za financiranje novih tehnologij, širitev obratnega kapitala znotraj podjetja v javni lasti, za financiranje prevzemov ali okrepitev bilance podjetja. Osnovna naloga skladov zasebnega kapitala je investirati v podjetje, mu v nekaj letih s trdim delom povečati vrednost in ga prodati kupcu, ki ceni dodano trajno vrednost.

Čas za pregled vašega portfelja v Drugem mnenju!

Višina sredstev v upravljanju Private Equity skladov konstantno raste že od leta 1970.

Od leta 2007, ko je družba Private Equity International (PEI) prvič pričela z ocenjevanjem podjetij, ki se ukvarjajo z zasebnim kapitalom(takrat PEI50), se je prvič zgodilo, da je zmagovalec pustil za seboj tekmece s skoraj $25 miljardno razliko. Kriterij ocenjevanja je zelo preprost: koliko sredstev za naložbe zasebnega kapitala je upravljalec zbral v zadnjih petih letih. Ko gre za zbiranje sredstev je uspešnost/donosnost naložbe eden izmed ključnih dejavnikov. Časovni okvir vlaganja pa je tisti, ki pri donosu naložbe naredi ključno razliko.

Mateja Cimerman je osebna finančna svetovalka Vzajemci Skupine. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja