Apple navdušil uporabnike, ne pa tudi vlagateljev

Članek slika

Tehnološki gigant Apple s tržno kapitalizacijo 630 milijard dolarjev in neuradnim naslovom najbolj priljubljene delnice v portfeljih vlagateljev, je na sredinem sedaj že klasičnem septembrskem dogodku predstavil jesenske novosti. Za tokratno predstavitev lahko rečemo, da je Apple ustregel prav vsem govoricam in predstavil vse pričakovane novosti.

Najbolj priljubljen pametni telefon na svetu je včeraj dobil posodobitev v obliki črke S, ki v osnovi ne prinaša veliko sprememb. Pri Applu so izboljšali kvaliteto izdelave ohišja in zaslona, med tehničnimi spremembami pa so tu novi procesorji A9, izboljšana kamera in pa popolnoma nov tako imenovan 3D dotik (3D Touch). Nova tehnologija prepozna različne stopnje pritiska na zaslon telefona in s tem omogoča nove načine interakcije z aplikacijami.

Prenovljen uporabniški vmesnik Applove pametne ure je včeraj ob svoji predstavitvi ponudil prvi hiter vpogled v  filozofijo Appla oziroma kam si želi podjetje v prihodnje, saj so kot primer uporabe vmesnika uporabili zdravnika v njegovi službi. Le-ta je lahko kar na pametni uri spremljal celoten delovni urnik, diagnoze pacientov… Apple je v zadnjem letu dni občutno razširil zbirko aplikacij za njihovo pametno uro, na kateri je sedaj na razpolago že okoli 10.000 različnih aplikacij. Med bolj zanimivimi je zagotovo možnost nosečnic, da na pametni uri preko dodatne naprave »Sense 4 Baby«, ki jo izdeluje družba Airstrip, prejemajo podatke o srčnem utripu še nerojenega otroka.

Največ navdušenja med poslovnimi uporabniki je požel zagotovo iPad Pro. Nov tablični računalnik s premerom zaslona 13 palcev in ločljivostjo skoraj 6 milijonov točk je tako kot prenovljeni iPhone dobil najnovejši procesor A9x in  tudi izboljšano grafično vezje. Ob zahtevni uporabi naj bi avtonomija baterije zdržala 10  ur, k čemer naj bi veliko pripomogla nova tehnologija variabilnega osveževanja slike na zaslonu, ki ob statični sliki na zaslonu zniža hitrost osveževanja zaslona in s tem prihrani na energiji. Da pri Applu ciljajo predvsem na poslovne uporabnike, so pokazali  z združitvijo moči z družbama Microsoft in Adobe. Obe sta ekskluzivno za novi iPad razvili namensko programsko opremo, ki uporabnikom omogoča hitro in enostavno urejanje dokumentov, slik in drugih vsebin neposredno na novem iPadu. Podobno kot pri pametni uri je Apple tudi pri uporabi novega iPada uporabil kot primer zdravnika, ki lahko preko posebne aplikacije pacientu v grafični obliki prikaže obstoječo bolezen, kar je lahko v veliko pomoč denimo pri fizioterapiji ali podobnih zdravljenjih. Na podoben način kot na pametni uri lahko zdravnik spremlja delovni urnik, sporočila podpornega osebja in podobno. Za konec je tu še prenovljeni Apple TV, ki kot največjo novost prinaša možnost namestitve aplikacij neposredno na napravo. S tem Apple na njihovo televizijo prinaša igre kot so Star Wars in Guitar Hero, različne aplikacije za nakupovanje, poslušanje glasbe…

Navkljub številnim novostim pa Apple ni navdušil vlagateljev, saj družba ni pokazala nobenih povsem novih produktov, ki bi družbi omogočili prodor na nove trge oziroma v nove segmente. Po koncu trgovanja so delnice Appla padle za slaba 2 odstotka na 110 ameriških dolarjev. Za kaj več, pa bo moral Apple verjetno vstopiti v kaj novega, denimo trg samovozečih avtomobilov, kjer družba že izvaja velike korake naprej, vendar še ni blizu končnemu izdelku.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja