Ameriški potrošnik vpliva na globalno ekonomijo

Članek slika

Številni ste v preteklih dneh verjetno zasledili novice o tako imenovanem črnem petku. »Black friday«, kot mu pravijo v ZDA, se sodeč po zadnjih oglaševalskih akcijah prijema tudi v Sloveniji.

Koledarsko gledano gre za dan po ameriškem dnevu zahvalnosti, sicer pa predstavlja najuspešnejši nakupovalni dan v letu in odprtje praznične sezone ob koncu leta. Ime je dan dobil v 60. letih prejšnjega stoletja in naj bi označeval začetek božičnega praznovanja. Črna barva ponazarja uspešno poslovanje trgovcev, ki naj bi ravno v tem obdobju prišli iz rdečih številk.

Ni novost, da je praznični čas še kako pomembno obdobje za poslovanje trgovcev. Po oceni ameriške Nacionalne zveze za prodajo na drobno (NRF) naj bi prodaja v novembru in decembru za marsikaterega trgovca predstavljala tretjino celoletne prodaje. Podatki za leto 2014 kažejo, da so trgovci v zadnjih dveh mesecih ustvaril za dobrih 600 milijard ameriških dolarjev prihodkov, letos pa NRF pričakuje 3,7-odstotno rast. Pomembna za trgovce je tudi napoved, da naj bi dobrih 100 milijard ameriških dolarjev predstavljala prodaja preko spleta, kar govori o nujnosti tega prodajnega kanala. Povprečni znesek, ki so ga kupci lani namenili prazničnim nakupom, znaša 800 ameriških dolarjev. Od leta 2009 je vrednost košarice daril v povprečju zrasla za 3,3 odstotka. Za kupce so v zadnjih letih najpopularnejši izdelki za zdravje in osebno nego, za katere so lani zapravili 54 milijard ameriških dolarjev, sledijo oblačila in elektronske naprave. Od nakupovalne mrzlice si lahko koristi obeta tudi trg dela. Trgovci so v času praznikov v zadnjih štirih letih v povprečju dodatno zaposlili med 600.000 in 700.000 ljudi, letos naj bi bila ta številka še nekoliko višja.

In kaj kažejo številke za letošnji črni petek? ShopperTrak spremlja prodajo za celotni konec tedna, ki sledi dnevu zahvalnosti. Ocena prodaje v trgovinah (brez spletne prodaje) znaša 20 milijard ameriških dolarjev, kar je desetino manj kot v 2014. Na podlagi ankete NRF naj bi prek vikenda nakupovalo 151 milijonov ljudi. 102 milijona ljudi naj bi kupovalo v trgovinah, ravno toliko pa tudi na spletu. Podatki o prodaji v trgovini na prvi pogled niso spodbudi, a za to obstaja kar nekaj objektivnih razlogov. Trgovci poskušajo v zadnjih letih z zgodnejšimi popusti praznični čas raztegniti v začetek novembra, na kar se odzivajo tudi kupci. Pomemben del prodaje se ustvarja prek spleta, kjer naj bi rast v letošnjem prazničnem času znašala od šest do osem odstotkov. Primerljivost z lanskim letom prav tako omejuje krajši delovni čas trgovin na dan zahvalnosti.

Nakupovanje ameriškega potrošnika je ključno tako za ameriško kot tudi globalno ekonomijo. Pri NRF opažajo, da je maloprodaja sredi velike revolucije. Nakupovanje je vse manj tradicionalni družinski dogodek in vse bolj lov na ekskluzivno cenovno ponudbo že vnaprej (po spletu) izbranega izdelka.

Gorazd Belavič je upravitelj premoženja Triglav Skladi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja