Ameriški dolg

Članek slika

Ena glavnih tem, o kateri se pogovarjajo investitorji v zadnjih tednih, je zvišanje dovoljene meje javnega dolga v ZDA, saj kongresniki doslej še niso dosegli sporazuma.

Časa imajo predvidoma do 2. avgusta, vendar gre tu za politično odločitev, saj se ZDA lahko brez težav dodatno zadolžijo, zato gre v bistvu samo za formalnost. Politične igrice so posledica prihajajočih predsedniških volitev, ki bodo v ZDA prihodnje leto. Kakšne posledice bi morebiten črn scenarij imel na kapitalske trge in svetovno ekonomijo, si lahko samo predstavljamo, zato trgi vseeno verjamejo, da bo tik pred zdajci prišlo do dogovora med demokrati in republikanci.

Borzni trgi pod pritiskom

V luči teh negotovosti in ob slabših objavah poslovnih rezultatov podjetij za drugi kvartal letošnjega leta so borzni trgi v tem tednu v povprečju izgubljali vrednost. Predvsem so bile na udaru delnice tehnoloških in industrijskih podjetij, kot so Catterpillar, United Technologies, Corning in Emerson Electric. Dodaten prodajni pritisk na delniških trgih je povzročila objava podatka o naročilih trajnih dobrin v ZDA, ki so junija upadla za 2,1 odstotka, analitiki pa so pričakovali 0,3-odstotno rast, medtem ko so meseca maja zrasla za 1,9 odstotka. Padec naročil trajnih dobrin lahko v veliki meri pripišemo zmanjšanju naročil transportnih sredstev.

Podobno kot ameriški se obnašajo tudi evropski delniški trgi, ki v luči dolžniških kriz nekaterih držav in nekoliko slabših poslovnih rezultatov podjetij izgubljajo vrednost. Višja zaskrbljenost in volatilnost na delniških trgih se kaže tudi na obvezniškem trgu, kjer so vrednost izgubile predvsem državne obveznice Italije in Španije, saj se med investitorji ponovno pojavlja strah, da nedavna evropska denarna pomoč državam, ki so v dolžniški krizi, ne bo dovolj, da bi preprečila širitev dolžniške krize na preostale države.

Zlato dosega nove rekorde

Medtem pa cena zlata dosega nove rekorde, kar niti ni veliko presenečenje, zaradi negotovosti pričakovano pada vrednost dolarja tako v primerjavi z evrom kot tudi z japonskim jenom in švicarskim frankom. Cena nafte ostaja po objavi zalog v ZDA, ki so se rahlo povečale, precej stabilna, in to kljub nemirom na Bližnjem vzhodu, Libiji in Jemnu. Analitiki za prihodnje kratkoročno obdobje napovedujejo podobno gibanje cene. Rahlo kratkoročno korekcijo na delniških trgih lahko razumemo kot posledico kombinacije makroekonomskih podatkov in objav poslovanja podjetij. V glavnem ameriškem indeksu S&P 500 je podatke doslej objavilo okoli 60 odstotkov podjetij, zato bodo objave vodile delniške trge v prihodnjih tednih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja