Ali Baba in 40 razbojnikov na borzo

Članek slika

Ne, ni napaka v naslovu, ampak odraz aktualnih dogodkov in razmer na svetovnih kapitalskih trgih, ki jih bomo za voljo lažjega branja ponazorili z nekaterimi dobro znanimi junaki iz fiktivnega sveta.

Starejši bralci naše rubrike zagotovo še pomnijo klasično filmsko uspešnico iz leta 1954 s Fernandelom v vlogi glavnega junaka, v spominu pa so ostale najmanj njegove grimase in širok nasmeh. Nekoliko mlajši bomo naslov povezali s pravljico za najmlajše, ki smo jo poslušali v otroških letih in nestrpno čakali zaključek. Če ob vas ta hip sedi najmlajši član vaše družine in vas sprašuje o vsebini zgodbice, pa ga boste morali na žalost razočarati, da gre le za igro naslovov, njegove najljubše prigode pa so še vedno v otroški zbirki pravljic.

Z imenom Ali Baba imamo seveda v mislih prihajajočo javno ponudbo delnic (IPO) kitajskega spletnega velikana in trgovca Alibabe, ki naj bi v prihodnjih tednih začel roadshow med vlagatelji, po nekaterih informacijah celo že v ponedeljek. Ali Baba in razbojniki oz. bolje rečeno Jack Ma, 49-letni predsednik in ustanovitelj družbe, novopečeni večkratni milijarder in lastnik okoli 8,9 odstotkov družbe, tako s svojimi sodelavci načrtuje v dveh tednih obiskati tri kontinente (Azija, Evropa, Amerika) in opraviti 100 sestankov, na katerih bo temeljito odgovarjal na vprašanja potencialnih vlagateljev, prvi dan trgovanja pa bi lahko bil po nekaterih ugibanjih 18. ali 19. september.

Nove delnice bodo nosile oznako BABA, po nekaterih ocenah bi lahko zbrali 20 milijard dolarjev sredstev, kar pomeni več kot 19,7 milijarde dolarjev, ki jih je marca 2008 zbrala Visa, ki trenutno (še) drži prvo mesto na lestvici največjih IPO v ZDA. Javna ponudba delnice Facebooka iz marca 2012, ki je pritegnila 16 milijard sredstev, bo tako zagotovo premagana, celotna tržna kapitalizacija Alibabe pa se po mnenju analitikov giblje med 150 in 200 milijardami dolarjev.

Da si nekoliko bolje predstavljamo velikost elektronskega junaka iz naslova, predstavimo še nekaj številk: družba je v letu 2013 posredovala pri 11,3 milijarde naročil blaga v vrednosti kar 248 milijard dolarjev, konec leta 2013 je imela 231 milijonov aktivnih kupcev in 20.844 zaposlenih. Za samo družbo je to v zadnjih dvanajstih mesecih pomenilo 9,4 milijarde dolarjev prihodkov in dobrih 5 milijard dobička, stopnje rasti pa so še vedno visoke, kar je glede na nizko penetracijo spletne trgovine na Kitajskem in splošne trende tudi razumljivo

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja