Kako FIFA služi denar?

Članek slika

Nogomet je z leti postal najbolj priljubljen šport na svetu. Igra se ga v več kot 200 državah in noben drug šport ni uspel doseči takšnega navdušenja.

V začetku 20. stoletja je bilo več mednarodnih tekmovanj, posledično pa se je večala potreba po večjem nadzoru, organizaciji in promociji. Kot rezultat, je bila leta 1904 ustanovljena FIFA (Fédération Internationale de Football Association oz. International Federation of Association Football).

FIFA pravi, da je njena naloga razviti in izboljšati igro nogometa povsod in za vse. FIFA je neprofitna organizacija, ki večino svojih prihodkov vlaga v razvoj igre. Zaslužek prihaja iz organiziranja in trženja večjih mednarodnih tekmovanj, pri čemer je najbolj priljubljeno Svetovno prvenstvo, ki se zgodi vsaka štiri leta. Prav tako so precej priljubljena tudi druga tekmovanja, kot so kontinentalna prvenstva in pokal konfederacij.

Ekonomija svetovnega prvenstva

Svetovno prvenstvo leta 2018 je organizirala Rusija in to predstavlja največji nogometni dogodek na svetu. Seveda je FIFA edino telo, ki je zadolženo za organizacijo dogodka in ima dostop do vseh prihodkov iz tega naslova, vendar so vsi veseli, če imajo možnost dobiti del vseh milijard, ki jih FIFA na račun svetovnega prvenstva zasluži.

Država gostiteljica je zbrana s postopkom zbiranja ponudb, kjer velja močna konkurenca. ZDA, Kanada In Mehika so bili izbrani za prireditev 23. Svetovnega prvenstva v nogometu leta 2026.

Organiziranje tako velikega in priljubljenega dogodka zahteva veliko naložb, zlasti v gradnjo in izboljšanje obstoječe infrastrukture. Tako država , ki bo gostila dogodek, privleče veliko zanimanja vlagateljev, kar lahko pripomore k krepitvi gospodarstva. Z mnogimi državami, ki se borijo za prirejanje dogodka, FIFA ima dobro pogajalsko pozicijo in državi gostiteljici narekuje vse pogoje. FIFA sama nikoli ne investira v infrastrukturo, to je obveznost gostiteljice.

Kljub temu FIFA veliko zasluži s prodajo televizijskih pravic, pravic trženja in licenčnih pravic ter prihodkov od prodaje vstopnic. Stroški FIFE so zato minimalni. FIFA plača lokalnemu organizacijskemu odboru za organizacijo in vodenje svetovnega pokala, nagrajuje pa tudi sodelujoče države, pokrije pot in nastanitve igralcev ter podpira osebje in sodelujoče uradnike. Poleg tega daje državi gostiteljici možnost uporabe sredstev iz sklada FIFE za razvoj igre v tej državi.

FIFA v številkah

FIFA poroča skladno z mednarodnimi standardi računovodskega poročanja (MSRP) kot del politike dobrega upravljanja. Rezultati so seveda povezani z njihovim največjim dogodkom - svetovnim prvenstvom.

Prihodki FIFE so leta 2017 znašali 734 milijonov dolarjev, v obračunskem obdobju med 2015 - 2018 pa so presegli 5,65 milijarde dolarjev. FIFA beleži svoje prihodke v štiriletnem obračunskem obdobju, zato je večina teh podatkov aktualnih za prejšnje obračunsko obdobje med leti 2015 in 2018.

Večina sredstev, kar 98 odstotkov je prišlo iz že sklenjenih pogodb. V obdobju med svetovnim prvenstvom leta 2014 in letošnjim, je FIFA iz naslova televizijskih pravic zaslužila približno 3 milijarde dolarjev.

V vojni med ESPN in Twenty Century FOX Inc. (FOXA) je zmagal FOX pred Disneyevim ESPN ter plačal 400 milijonov dolarjev za televizijske pravice prihodnjega Svetovnega prvenstva 2022. Družbe Facebook Inc. (FB), Twitter (TWTR) in Snap Inc. (SNAP) pa podjetju FOX že sedaj ponujajo milijone dolarjev za vrhunce prireditve.

Naslednji največji vir dohodka je prodaja marketinških pravic. FIFA ima zdravo bilanco stanja, saj je 65% njihovih sredstev v denarju in denarnih ekvivalentih.

Stroški FIFE so v obdobju 2015 – 2018 skupno znašali 5,56 milijard dolarjev. Za športne prireditve so porabili 2,747 milijard dolarjev (49,4%), za razvojne in izobraževalne projekte 1,650 milijard dolarjev (29,7%), za upravljanje organizacije pa 891 milijonov dolarjev (16%). Med preostalimi stroški najdemo pravne stroške, stroške opreme in stavbne stroške, ki so znašali 136 milijonov dolarjev. Za marketing in televizijske prenose je FIFA v tem času porabila dodatnih 132 milijonov evrov.

Poslovna strategija

Po analizi zgornjih številk lahko enostavno sklepamo, da je organiziranje Svetovnega prvenstva zelo dobičkonosno, možnost izgube pa je nična. Z relativno nizkimi stroški lahko, FIFA brez težav zasluži več milijard dolarjev.

FIFA nenehno izboljšuje svojo poslovno strategijo, kot je to že storila pri sponzorskih modelih. Trenutno so trije nivoji sponzoriranja svetovnega prvenstva: FIFA Partners, FIFA World Cup Partners in National Supporters.

Partnerji FIFI pomagajo razviti blagovno znamko FIFA in se vključiti v družbeno odgovornost podjetij. Sponzorji svetovnega pokala FIFA dobijo pravice do promocije svoje blagovne znamke in svetovnega pokala. Nacionalni podporniki imajo sedež v državi gostiteljici in imajo pravico do promocije svojih blagovnih znamk v državi gostiteljici.

Povzetek

Čeprav je FIFA dobro vodena organizacija, nad njo visi kar nekaj črnih pik, nazadnje tista glede izbora države gostiteljice svetovnega prvenstva leta 2022, ki bo potekalo v Katarju. Predsednika in druge vodilne so aretirali zaradi obtožb, povezanih s korupcijo. V svoji 114 letni zgodovini je organizacijo vodilo le devet ljudi, kar zbuja dodatni dvom v transparentnost in dobro upravljanje. Kljub temu, s svojo strategijo, s katero le malo izgubijo, lahko brez tveganja ustvarjajo milijardne prihodke.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Zakaj se naložbe v realno gospodarstvo splačajo bolj kot stave na delniških trgih

27.02.2017

A. Rakipov