Denar vedno bolj privlačen, a vsi niso tako pesimistični

Največja tveganja: EU, obvezniški trg, Trump

Članek slika

Vlagatelji se bojijo krepitve volatilnosti na trgih, pravi zadnja raziskava Bank of America Merrill Lynch med upravitelji premoženja. Delež denarja v potfeljih vlagateljev je v tem trenutku na najvišji ravni od leta 2001.

Delež denarnih sredstev v portfeljih vlagateljev je oktobra poskočil na 5,8 odstotkov, čemur nismo bili priča vse od britanskega referenduma o članstvu v EU ter pred tem jeseni leta 2001 po terorističnih napadih v New Yorku.

Največja tveganja: razpad EU, obvezniški trg, Trump

Upravitelji se najbolj bojijo razpada Evropske unije, pri čemer jih 20 odstotkov navaja, da je ta scenarij sicer malo verjeten, vendar bi imel ogromne posledice na svetovno gospodarstvo.

Druga največja skrb, ki jih pesti, je sesutje obvezniškega trga. Kot največje tveganje je to izpostavilo 18 odstotkov vseh vprašanih upraviteljev.

Tretji največji strah vlagateljev je morebitna zmaga republikanskega kandidata Donalda Trumpa. Hillary Clinton je sicer v tem trenutku še v prednosti, vendar se razmere lahko hitro spremenijo.

Upravitelji premoženja pravijo, da je vpliv zmage Donalda Trumpa jasen. Pričakujejo, da bi njegova zmaga na trge znova vrnila volatilnost, vrednost mehiškega pesa bi se znižala, pocenile pa naj bi se tudi obveznice, sicer tudi na račun pričakovanj glede nadaljnje politike Federal Reserve.

Kot dodajajo analitiki, bi zmaga Trumpa vplivala na padec tečajev delnic na Wall Streetu v višini okoli 7 odstotkov.

Denar vedno bolj privlačen, a vsi niso tako pesimistični

Upravljavci premoženja pravijo, da je denar, zaradi prej omenjenih scenarijev, vedno bolj privlačen. Navkljub temu je alokacija premoženja v delniških naložbah dosegla najvišjo raven v zadnjih sedmih mesecih, med tem ko se je alokacija premoženja v obvezniških naložbah znižala na najnižjo raven v zadnjih desetih mesecih.

Niso pa vsi tako pesimistični, saj kot pravijo, Trump predlaga visoke davčne olajšave ter nove investicije v razvoj infrastrukture. To bi, vsaj kratkoročno, imelo pozitiven vpliv na trge. »Pričakovana krepitev gospodarske aktivnosti in inflacije, bi v kombinaciji z davčnimi olajšavami za podjetja, imela pozitiven učinek,« navajajo analitiki AXA Investment Managers.

AXA misli, da bi nova stranka v Beli hiši kratkoročno zamajala trge, vendar bi lahko to brez večjih težav prebrodili. Kot primer navajajo ameriški indeks S&P 500, ki je v predsedovanju Barracka Obame zrasel za 63 odstotkov. »Po naših ocenah sektorji, ki bi imeli korist od Trumpove zmage, predstavljajo večino indeksa MSCI US, med tem, ko bi bile koristi od Clintonove zmage majhne,« še pravi raziskava.

Za vse uporabnike spletnih strani Vzajemci Skupine smo v mesecu oktobru pripravili akcijo Drugo mnenje, v kateri lahko brezplačno pridobite mnenje neodvisnih analitikov glede vašega naložbenega portfelja.

Ali Rakipov je osebni finančni svetovalec Vzajemci Skupine. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Zakaj se naložbe v realno gospodarstvo splačajo bolj kot stave na delniških trgih

27.02.2017

A. Rakipov