Kam s prvim tisočakom?

Članek slika

Čestitam! Privarčevali ste svojih prvih 1.000 evrov v svoji profesionalni karieri. Kaj boste naredili s tem denarjem?

Zelo pomembno je, da se že kot mladi naučite pomena varčevanja in akumuliranja bogastva. Rek "čas je denar" še kako drži in prej ko boste začeli varčevati, bolje bo za vas in vašo prihodnost.

Obstaja veliko načinov, kako porabiti tisočaka, kljub temu  je pomembno, da ga porabimo smiselno.

Kot današnji diplomiranec oz. diplomiranka imate pred seboj še približno 40 let delovne dobe, v kateri boste morali akumulirati dovolj bogastva, s katerim se boste lahko preživljali do 120. leta. Morda se vam zdi, da je ta cilj izredno težko dosegljiv, ampak to ne drži. Dosežete ga lahko brez težav, v kolikor se držite osnovnih pravil varčevanja in začnete dovolj zgodaj.

V prvem koraku morate sestaviti svoj finančni načrt, da bi lažje razumeli svoje cilje, interese in vrednote. Vprašajte se, koliko bi radi privarčevali oziroma koliko boste potrebovali. Ugotovite, koliko lahko mesečno prispevate za svojo prihodnost, pri tem upoštevaje tudi odplačevanje morebitnega dolga, ki ste si ga med študijem nabrali.

Spodaj navajam nekaj načinov za uporabo svojega prvega tisočaka v svoji profesionalni karieri.

1. Oblikujte varnostni sklad

Odlična začetna investicija je varnostni sklad. Velja pravilo, da morate najmanj 10% vseh svojih prihodkov investirati v varnostni sklad, dokler v njem ne naberete za približno šest mesečnih plač sredstev.

Nikoli se ne ve, kaj se bo zgodilo jutri, zato je varnostni sklad nuja in ne le izbira. Varnostni sklad vam bo pomagal v primeru nepredvidljivih dogodkov. Naj gre za izgubo službe, zdravstvene stroške, popravila doma ali avta ... varnostni sklad vas odreši dodatnih zadolževanj za reševanje nastalih situacij. Izkušnje kažejo, da je najbolje, da si na obstoječi banki odprete varčevalni račun, na katerem se vam bodo ta sredstva kopičila.

Potrebujete pomoč pri izbiri najugodnejše banke?

2. Odplačajte svoj dolg

Diplomiranje je lep dosežek. A zelo veliko današnjih študentov konča faks z dolgovi (največkrat izredni limit na osebnem računu). Obresti na dolg so lahko zelo visoke in pomenijo nepotreben mesečni strošek.

Če pred investiranjem poskrbite za to, da boste brez dolga, boste v prihodnje imeli več sredstev, ki jih lahko namenite investiranju.

3. Investirajte za svojo pokojnino

Čeprav se sliši smešno, saj ste pravkar diplomirali, je potrebno za svojo pokojnino začeti varčevati čim prej. Sistem, katerega so vajene starejše generacije, ne bo več dolgo časa vzdržen in reforme bodo slej ko prej potrkale na naša vrata. Generacija, ki se bo upokojevala okoli leta 2035, bo ena izmed najbolj revnih do sedaj. Žal je tako, da bomo mlajše generacije za svojo prihodnost odgovorne same.

Današnji upokojenci žanjejo sadove varčevalnih navad preteklih generacij. Situacija pa se bo kmalu spremenila.

Po eni strani se boste lahko tolažili z dejstvom, da je koncept upokojevanja relativno nov in verjetno ne boste edini, ki se boste s tem tolažili. V še ne tako daljni preteklosti so ljudje delali na fizično zahtevnih delovnih mestih vse do svoje smrti. Tisti, ki so v svojem življenju privarčevali dovolj, da bi se lahko upokojili, so bili še v začetku prejšnjega stoletja prej izjema kot pravilo.

Po drugi strani pa lahko do želene upokojitve privarčujete dovolj sredstev, da si boste lahko privoščili isti ali celo boljši standard, kot pred upokojitvijo. In tukaj smo mladi v veliki prednosti pred ostalimi. Kot smo že večkrat pokazali na primerih, prej ko začnete z varčevanjem, večja je verjetnost, da boste pri tem uspešni. Če z varčevanjem začnete 5 let kasneje, to v končnem rezultatu pomeni za več deset tisoč evrov manj obresti na vašem računu.

Kako začeti z varčevanjem za pokojnino?

4. Vzemite si dopust

Za tiste, ki nimate dolga in imate že oblikovan varnostni sklad, v katerega mesečno prispevate, je potovanje odličen način proslave svojega "uspeha". Izkušnja vam bo pomagala tudi razumeti druge kulture, se odpočiti in nabrati novih moči za nadaljevanje vaše kariere.

Dopust je obenem odličen način iskanja novih idej.

5. Posodobite svojo garderobo

Spet, v kolikor nimate več dolga in imate že oblikovan varnostni sklad, v katerega prispevate, investirajte nekaj denarja tudi v sebe. Večina mladih ob zaključku izobraževanja še nima ustvarjene dovolj velike poslovne garderobe. Zato investicija v svoj izgled pomeni veliko.

Obenem pazite, da garderobe ne boste posodabljali s svojo kreditno kartico.

6. Še naprej se izobražujte

Diploma ne pomeni, da ste zaključili z učenjem. Ravno nasprotno. Vaše učenje se šele začenja. Sam proces lahko pospešite tudi sami. Naučite se dodatnih jezikov, osnov programiranja ali pridobite licenco za delo, ki ga nameravate opravljati.

 

Vse zgoraj naštete možnosti so dober način investiranja svojega prvega tisočaka.

Priporočam vam tudi, da si poiščete svojega finančnega svetovalca in z njim sestavite finančni načrt, kateremu boste z lahkoto sledili. Že danes poskrbite za svoj jutri in pustite, da vam pri tem pomagamo.

Naročite svojega finančnega strokovnjaka že danes! Pokličite na brezplačno številko 080 35 08.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja