Banke se vam zahvaljujejo. Bili ste odlično občinstvo!

Banke se vam zahvaljujejo. Bili ste odlično občinstvo!

»Banke se vam zahvaljujemo. Bili ste odlično občinstvo!,« bi lahko evropske banke rekle varčevalcem, kot to izrečejo iluzionisti po končanem nastopu. Občinstvo je odigralo svojo vlogo črede ovac zelo prepričljivo.

Obdobje zadnjih nekaj let je odlično za vse, ki radi opazujete iluzioniste pri zavajanju množic. V mislih imam izjave centralnih bankirjev za medije, ki nastalo situacijo zelo uspešno obrnejo tako, da smo še vedno vsi zadovoljni in niti ne opazimo sprememb, ki smo jih v vmesnem času doživeli. Kot najbolj pomembno bi izpostavil ležarine za fizične osebe, ki jih bodo letos uvedle tudi slovenske banke. 

Da se ne bomo narobe razumeli, ne pravim, da se prikriva resnica. Ravno obratno. In zato so tudi nastopi iluzionistov tako zanimivi. Preprosto nam rečejo: »Ta kozarec z vodo bomo spremenili v zajca,« in sploh ne delajo svojih trikov za zaveso ali jih kako drugače skrivajo. S svojo prosto roko naredijo gesto za preusmeritev pozornosti in izvajajo trike z drugo roko. Roka je še vedno vsem na očeh, a ji nihče ne posveča pozornosti.

Naročite se na posvet z našimi strokovnjaki

Pri iluziji spretno sodelujejo tudi politiki, ki se v tej fazi niti sami ne zavedajo, da so le del trika. Čeprav imajo centralne banke močan vpliv na realno stanje, niso vsemogočne, kot to številni politiki radi poudarjajo. One so se le odzvale na razmere v gospodarstvu. Ob vsakem nižanju in na vsaki novinarski konferenci so vodilni v centralnih bankah vedno izpostavljali pomen strukturnih reform, ki so na plečih politikov. To je tudi eden izmed poglavitnih razlogov, zakaj je prišlo do razhajanja med gospodarskim stanjem v ZDA in EU, saj so ZDA poskrbele za prepotrebne reforme, med tem ko Evropski parlament porabi več dni, da se zedini o moči sesalcev.

Da ne bom predolg. Dejstvo ostaja, da smo se znašli v svetu, kjer banke varčevalcem zaračunavajo obresti na depozite, kupci državnih obveznic pa plačujejo državam za to, da jim lahko posodijo denar. In navkljub vsemu zapisanemu bodo številni varčevalci še naprej vztrajali pri depozitih kljub zavedanju, da bodo prejeli manj sredstev, kot so jih banki posodili.

Vse skupaj ne vodi v nič dobrega, saj se tisti, ki se odločijo donose poiskati v drugih oblikah naložb, v to podajo sami in po navadi s previsokim tveganjem. Ponavlja se zgodba, kot smo ji bili že priča z delnicami NKBM, z balkanskimi delnicami in nazadnje tudi s kriptovalutami ... skočimo, brez zavedanja, kako visoko tveganje sprejemamo. Slovenci radi držimo denar na bankah. Ko se končno odločimo, da želimo več, kot nam ponujajo, pa iščemo najbolj tvegane naložbe. To je recept za neuspeh in za to, da se boste razočarani vrnili na banko, misleč da je vse ostalo nateg. Ne gre za nateg, gre za pomanjkanje znanja in čredni nagon, ki mu sledite. 

Pozivam vse, ki se samostojno podajate na trg, da nas kontaktirate. Nenazadnje lahko kontaktirate tudi znanca, ki ima dovolj znanja in mu zaupate; ključno je, da zadevo izpeljete profesionalno in bo dolgoročni uspeh zagotovljen. V kolikor želite našo strokovno pomoč, Vzajemci pri celotnem procesu nastopamo kot vaš pomočnik. Nihče si ne želi ponovitve 2008, zato vas pozivam, da se naročite na posvet z našimi strokovnjaki.

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi lastnika spletnega mesta. V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju

Želite prilagojen nasvet vašim potrebam in zmožnostim?

Posvetujte se s strokovnjakom v živo preko videoklica.