Hasenstab stavi na dolg razvijajočih se držav

Članek slika

Michael Hasenstab iz Franklin Templeton še naprej vidi največ potenciala v državnem dolgu razvijajočih se držav in pravi, da ne razume, zakaj vlagatelji kupujejo obveznice razvitih držav.

Michael Hasenstab je pri svojih 40 letih pritegnil že veliko pozornosti in ga mnogi postavlajo ob bok največjim imenom v svetu vzajemnih skladov, kot je naprimer Bill Gross iz Pimca. Iz svoje pisarne, na sedežu Franklin Templeton v San Mateo v Kaliforniji nadzoruje ekipo analitikov, ki upravlja vec kot 185 milijard dolarjev premoženja, vključno z okoli 60 milijardami dolarjev investiranih v Templeton Global Bond Fund. O njegovih stavah na okrevanje Irske in Madžarske smo že pisali v članku "Človek, ki stavi na okrevanje Irske in Madžarske."

Hasenstab pravi, da ne razume zakaj bi kdo želel kupiti državni dolg ZDA. Pravi, da če bi obresti na državne obveznice ZDA zrasle za 300 bazičnih točk, bi se jih splačalo imeti v lasti. Z nakupom danes pa bi si zagotovili izgubo. Stavi predvsem na državne obveznice azijskih držav z izjemo Japonske. "Imajo nizek dolg, njihove valute so podcenjene ker ne 'tiskajo denarja' in se bodo v prihodnosti okrepile."

Michael Hasenstab upravlja tudi Templeton Global Total Return Fund, ki se trži tudi v Sloveniji:

Templeton Global Total Return Fund [A]
Templeton Global Total Return Fund - H1 [A]
Templeton Global Total Return Fund - H1 [N]
Templeton Global Total Return Fund [N]

Še naprej stavi na okrevanje Irske in Madžarske

Upravljavec, ki je pred dvemi leti dvignil veliko prahu s svojimi stavami na okrevanje Irske in Madžarske, še vedno ni spremenil svojega mnenja. Obenem pa se ne boji investirati ogromnih količin denarja; v lasti ima skoraj 10 odstotkov vsega državnega dolga Irske. Hasenstab opisuje irski model spopadanja z zadolženostjo kot pozitiven primer, ki bi mu morala slediti tako evroobmočje kot tudi ZDA. "To kar se dogaja na Irskem je pozitivno. Država še naprej napreduje na področju fiskalnih reform in postaja vzornik za druge države," je povedal za CityWire. "Čeprav morajo še veliko storiti, se jim je uspelo vrniti na mednarodne finančne trge kar je očiten znak, da investitorji vidijo napredek," je dodal Hasenstab. "Madžarska pa je druga zgodba," dodaja. "Vse je stvar percepcije. Všeč mi je to, da jo trgi sovražijo. Država je uspešno izpeljala vse potrebne reforme in močno izboljšala stanje ampak trgi tega še niso nagradili."

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja