Človek, ki stavi na okrevanje Irske in Madžarske

Članek slika

Veliki vlagatelji že več mesecev stavijo milijarde dolarjev na okrevanje dveh izmed najbolj prizadetih držav Evro območja.

Takšne stave na Irske in Madžarske državne obveznice, niso delo hedge sklada, ki operira iz Londona. Kupec je Franklin Templeton Investments, ena največjih svetovnih družb za upravljanje, ki se posveča predvsem individualnim vlagateljem in ne institucionalnim.

Človek v ozadju je Michael Hasenstab, ki je pri svojih 38 letih pritegnil že veliko pozornosti in ga mnogi postavlajo ob bok največjim imenom v svetu vzajemnih skladov, kot je naprimer Bill Gross iz Pimca. Iz svoje pisarne, na sedežu Franklin Templeton v San Mateo v Kaliforniji, Hasenstab nadzoruje ekipo analitikov, ki upravlja vec kot 165 milijard dolarjev premoženja, vključno s 57 milijardami dolarjev investiranih v Templeton Global Bond Fund. Minulo poletje, ko so se vlagatelji pospešeno umikali iz irskega državnega dolga, je Hasenstab kupoval. V tem trenutku ima njegov sklad najmanj 2,5 milijardi dolarjev v irskih državnih obveznicah. Vložek v Madžarsko je še večji in znaša več kot tri milijarde dolarjev. Irske obveznice so bile sicer bolj donosne, saj so od sredine lanskega leta zrasle za vec kot 35 odstotkov.

“Najboljši posel v celotnem evroobmočju”

Od leta 2008 so številni vlagatelji zaslužili s stavami proti Evropi, toda sedaj nekateri skladi menijo, da lahko zaslužijo še vec, ce zavzamejo optimisticno držo in stavijo na okrevanje držav, npr. Irske. "Brez dvoma je to, kar je storil Hasenstab, najboljši posel v celotnem evroobmočju," je povedal Donal O’Mahony, globalni strateg pri Davy Securities v Dublinu glede nakupa irskih obveznic. Ubral je tudi povsem drugačno strategijo od svojih kolegov in se odpovedal miselnosti, da je državni dolg ZDA in Nemčije varna naložba."Podjetje mu je prepustilo veliko svobode pri odločanju in izbiri strategije in to se jim je obrestovalo," je povedala Miriam Sjoblom, analitičarka Morningstar. Dodala je tudi, da ima sklad delež tudi v državnih obveznicah Južne Koreje in da stavi na to, da bo vrednost japonskega jena padla. "Toda tveganja, ki jih prevzema, niso zanemarljiva. Obstaja možnost, da bo sklad utrpel velike izgube," dodaja.

Obvezniški sklad z 11,7 odstotno povprečno letno donosnostjo

G. Hasenstab ni komentiral tega članka, ki je bil objavljen v The New York Times. Predstavniki Franklin Templeton tudi niso podali nobenih dodatnih informacij o njegovih naložbah, razen tistih iz konca leta 2011, ki so javno dostopne. Povedali so, da sta velikost in diverzifikacija sklada dobri varovalki, ki bosta preprečili velike izgube v primeru težav posamezne države.  Michael Hasenstab, ki je v poznih devetdesetih doktoriral z raziskavo o razvoju kitajskega kapitalskega trga, je večji del svoje kariere preživel pri Franklin Templeton. Pod njegovim vodstvom se je sklad Templeton Global Bond Fund v zadnjem desetletju že večkrat zaporedoma izkazal za zmagovalca v svoji kategoriji. Po podatkih Morningstarja, ima sklad pod njegovim vodstvom povprečno 11,7-odstotno letno donosnost. Visoka donosnost je v teh letih povzročila pravi naval novih vlagateljev in je višina sredstev v skladu tako kar za štirikrat višja kot jih ima njegov zasledovalec. "Imamo dolgorocni pogled na stvari. Ta pogled temelji na raziskavah in analizah in večkrat se je izkazalo, da delamo nasprotno od tega kar dela večina vlagateljev. Tako počnemo že desetelja in bomo počeli tudi v prihodnjih desetletjih," je Hasenstab povedal v oktobrskem videu, ki je bil objavljen na spletni strani Franklin Templeton. Hasenstab je eden od najbolj produktivnih zaposlenih v družbi za upravljanje. Nekateri pravijo, da je njegov ključ do uspeha to, da si brez problema upa staviti velike vsote denarja na samo eno državo ali valuto, ki je v tistem trenutku pod velikimi pritiski ali pa je samo nepriljubljena med drugimi vlagatelji. Od novembra 2011 je umaknil skoraj četrtino sredstev, ki jih ima sklad vloženih v poljskih in južnokorejskih obveznicah.

Ne glede na to, da so irske obveznice skladu dale zagon, so lani razočarale druge tuje naložbe in je sklad lani pristal v spodnjem delu med svojo primerjalno skupino. Zaradi tega so vlagatelji samo v zadnjih dveh mesecih leta 2011 izplačali skoraj 2,2 milijardi dolarjev iz sklada. Sedaj pa upravljavci v Evropi in ZDA pozorno spremljajo Hasenstabove poteze in poskušajo ugotoviti ali se mu bosta naložbi v Irsko in Madžarsko obrestovali.

Posel leta z irskimi državnimi obveznicami

Trgovalci v Dublinu so povedali, da so opazili velikega kupca irskih državnih obveznic konec lanskega drugega četrtletja in v začetku tretjega. Nakupe, pravijo, ni bilo težko opaziti, saj so se vedno zgodili ob istem casu - med časom kosila v Dublinu - in zato ker se je vecina trgovalcev izogibala takih naložb vse odkar je Moody's sredi julija znižala bonitetno oceno države na status "ničvrednosti." Kupec je bil verjetno Franklin Templeton. Glede na poročila, ki so jih vložili pri SEC, se vidi, da je Templeton Global Bond Fund konec avgusta imel v lasti za 685 milijonov dolarjev irskega državnega dolga, medtem ko še konec maja ni imel nakupov omenjenih papirjev. Do konca novembra 2011, je imel sklad v lasti že 2,49 milijard dolarjev sredstev investiranih v irski državni dolg. Podatek o višini sredstev pa verjetno podcenjuje dejansko stanje, saj odraža naložbe, ki so bile razkrite le za Templeton Global Bond Fund, ki posluje v ZDA. Thomson Reuters eMAXX predvideva, da imajo skladi Franklin Templeton skupno za okoli 7,2 milijarde dolarjev irskih državnih obveznic. Hasenstab je podpornik irskega odziva na krizo. Oktobra, v članku The Wall Street Journal-a z naslovom "Lessons of the Irish Comeback" (Nauk irskega povratka) je povedal, da je bilo nižanje plač irskih delavcev izredno boleče, je pa vseeno pomagalo gospodarstvu pri obnovitvi konkurenčnosti. V članku sicer ni razkril ali ima v lasti irske državne obveznice. Nakupe je omenil v septembrskem članku na spletni strani Franklin Templeton. Zdi se, da je bil ta posel uspešen – donosnost irskih obveznic je od konca junija zrasla za 37 odstotkov. "Posel je bil izredno donosen; sprejeli so dobro odločitev," je povedal Ronan Reid, izvršni direktor Dolman Securities na Irskem.

Vprašanje, ki visi v zraku, pa je ali bo Hasnstab držal obveznice tudi po letu 2013. Trenutno, Irska lahko s pomočjo posojil EU in IMF plača obveznice, ki zapadejo. Toda po letu 2013 se bodo verjetno morali zadolževati pri zasebnih vlagateljih - zanimanja pa mogoče ne bo, kar bi lahko znižalo vrednost obveznic. Glede na novembrske podatke, prav vse irske obveznice v lasti Templeton Global Bond Fund zapadejo po letu 2013. Nekateri vlagatelji špekulirajo, da je bila rast vrednosti irskih obveznic posledica Hasenstabovih nakupov. Spet drugi se sprašujejo kaj se bo zgodilo, če bo poskusil v kratkem času prodati te obveznice. Ko ima kakšen sklad tako velike pozicije na trgu, ki mu dominirajo tuji vlagatelji, lahko večje prodaje hitro povzročijo verižno reakcijo in močno znižajo ceno vrednostnega papirja.

Pred zapadlostjo, naložb sklada ne bodo prodajali

Bolj zaskrbljujoče pa je, če pogledamo pozicije sklada v madžarskem državnem dolgu. Konec novembra naj bi imel sklad v lasti za 3,03 milijard dolarjev sredtev investiranih v madžarskih državnih obveznicah. Toda spet, tudi ta podatek je le delni - Thomson Reuters eMAXX pravi, da so Franklin Templeton skladi imeli ob koncu leta za 8,8 milijard dolarjev madžarskega dolga. Pod pritiski visoke stopnje zadolženosti in političnega ter gospodarskega stanja, je država lani zaprosila za pomoč s strani EU in IMF. Toda, odnos z Madžarsko se je konec leta 2011 močno zaostril po tem, ko je vlada poskušala z novimi zakoni omejiti neodvisnost centralne banke. Glede na statistiko madžarske centralne banke, so večinski imetniki madžarskih državnih obveznic - tujci. Cena teh obveznic se je od junija znižala za osem odstotkov, glede na podatke Bloomberga. Od začetka letošnjega leta so sicer zrasle za dobrih osem odstotkov. Tujci imajo v lasti dobrih 60 odstotkov vseh madžarskih državnih obveznic. V primeru, če bi se odločili za prodajo teh obveznic, bi imeli veliko težav z iskanjem kupcev. "Madžarska nima visokih prihrankov in če bi se kdo poskušal znebiti madžarskih državnih obveznic, bi imel s tem veliko težav," pravi Koon Chow, strateg za trge v razvoju pri Barclays Capital v Londonu. V Franklin Templeton so v izjavi zapisali: "Sklad ima dobro razpršen portfelj in veliko sredstev, tako da prodaje pred zapadlostjo niso potrebne."

Michael Hasenstab upravlja tudi Templeton Global Total Return Fund, ki se trži tudi v Sloveniji:

Templeton Global Total Return Fund [A]
Templeton Global Total Return Fund - H1 [A]
Templeton Global Total Return Fund - H1 [N]
Templeton Global Total Return Fund [N]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja