Kaj prinaša prvo leto po ameriških predsedniških volitvah?

Članek slika

Direktor naložbenega sektorja na KD Skladih mag. Luka Flere je odgovarjal na vprašanja o volitvah v ZDA in vplivu na borzne trge.

Kaj se bo dogajalo z delnicami na ameriški borzi v prvem letu po volitvah?

Zanimivo je pogledati vpliv rezultata volitev na delniške trge v zadnjih 28 volilnih ciklih od leta 1896 dalje. V povprečju so bili delniški donosi višji v prvem letu po volitvah, če je bil izvoljen republikanski kandidat, pri čemer se je največja razlika naredila v prvih treh mesecih po volitvah. Dolgoročno pa so bile donosnosti na ameriškem delniškem trgu višje v obdobjih, ko je predsednik demokrat, pri čemer je povprečna letna stopnja rasti za indeks Dow Jones znašala 7,9 %, medtem ko je v obdobju, ko je bil predsednik iz vrst republikancev, povprečna letna donosnost znašala 3,4 %. Tokratne volitve so v marsičem posebne, ključno nerešeno vprašanje pa ostaja dogovor o fiskalni konsolidaciji, ki sledi takoj po volitvah. Drug tak primer so bile samo volitve v letu 2008, ki so bile nekako tudi referendum o višini in obliki stimulativnega paketa, za katerega se je pričakovalo, da bo sprejet takoj naslednje leto.

Kratkoročno glavno tveganje za ameriški trg vidimo v ponovnem političnem zaostrovanju okoli dogovora o fiskalnih vprašanjih, kjer pozitivnega scenarija praktično ni, so pa malo manj ali bolj slabi. Ocene vpliva fiskalne konsolidacije so različne in odvisne od rezultata političnih pogajanj med obema stranema. Trenutno se zdi, da obstaja le minimalen konsenz o tem, da ne bodo podaljšali davčnih olajšav na plače, za kar ocenjen znesek znaša 120 milijard dolarjev. To predstavlja odstotek razpoložljivega dohodka in samo to naj bi znižalo gospodarsko rast za 0,6 odstotne točke na letni ravni v prihodnjem letu. Po osnovnem scenariju – dogovor do konca leta oziroma v začetku prihodnjega leta z retroaktivno veljavnostjo od začetka leta - je ocenjeni negativni vpliv fiskalnega krčenja na gospodarsko rast med 1 in 1,5 odstotne točke na letni ravni. V primeru, da dogovor ne bi bil dosežen, pa bi v veljavo stopili avtomatski fiskalni rezi, ki bi gospodarski rasti odvzeli do 3,5 odstotne točke, kar bi ameriško gospodarstvo pahnilo v recesijo.

Naš osnovni scenarij je, da bo konsenz dosežen, a bo pot težka tudi zaradi zelo malo časa, ki je na voljo do konca leta. Posledično kratkoročno pričakujemo višjo negotovost, kar bo povečalo volatilnost in lahko negativno vpliva na delniške trge. Pričakovanja za drugo polovico leta so bolj optimistična, saj pričakujemo postopno okrevanje gospodarske rasti in pozitiven vpliv na delniške trge.


Kako bo dogajanje na ameriški borzi vplivalo na borze po svetu? Kje so po vašem mnenju v prihajajočem letu največje priložnosti/nevarnosti za male vlagatelje?

Globalno gledano, imamo v zadnjem obdobju tri glavne teme, ki diktirajo dogajanje na trgih. Na eni strani imamo dogajanje v ZDA, kjer bo vsa pozornost usmerjena v razreševanje fiskalnega vprašanja. Temu pa lahko dodamo tudi evropsko dolžniško krizo in razreševanje le-te ter upočasnjevanje gospodarske rasti na Kitajskem. V zvezi z Evropo menimo, da so bili v zadnjem obdobju storjeni pomembni koraki v pravo smer (tako ukrepi ECB kot sam političen proces povezovanja v še tesnejšo integracijo), ki močno zmanjšujejo ali celo eliminirajo neka ekstremna pričakovanja o razpadu evra. Srednjeročno kot katalizator na evropskih trgih vidimo prošnjo Španije za pomoč, saj bi to znižalo negotovost, ki je na trgu, ter povečalo kredibilnost programa gospodarskega prestrukturiranja in fiskalne konsolidacije. Na Kitajskem smo letos videli upočasnitev gospodarske rasti, kar pa je sedaj že vračunano v tečaje na borzi. Naše mnenje je, da se bo upočasnjevanje gospodarske rasti na Kitajskem ustavilo (lahko, da smo dno videli že v tretjem četrtletju), in tako pričakujemo postopno pospešitev rasti že v zadnjem četrtletju letos in v 2013. Nenazadnje na to kažejo tudi zadnji podatki, objavljeni za oktober.


Nekateri pravijo, da se tik pred volitvami zadržijo vse slabe novice (o gospodarstvu, družbah, itd.). Ali to drži? Ali je možno, da bo tik po volitvah prišlo na plano cel kup slabih novic, ki znajo pretresti borzne trge? Katere so novice, ki utegnejo vplivati (dobro ali slabo) na borzo v prihodnjem letu?

Res je, da so bili donosi na ameriškem delniškem trgu v obdobju pred volitvami praviloma pozitivni, kar kaže na nek splošen optimizem pred volitvami. Glavni faktorji, ki bodo vplivali na trge, bodo tako po našem mnenju postopno gospodarsko okrevanje – na Kitajskem, v Evropi in ZDA pa predvsem v drugi polovici prihodnjega leta, medtem ko glavno tveganje vidimo v političnem dogovoru okoli fiskalnih vprašanj v ZDA v naslednjih dveh, treh mesecih.


Kaj svetujete vlagateljem, ki razmišljajo, da bi investirali na ameriško borzo?

Kratkoročno pazljivost, predvsem zaradi tveganj, povezanih z dosego sporazuma o fiskalnih vprašanjih, zaradi česar pričakujemo povečano negotovost in volatilnost. Ko bodo ta vprašanja razrešena, pa menimo, da bo glavnina pozornosti usmerjana v stanje v gospodarstvu, kjer pričakujemo pospešitev gospodarske rasti v drugi polovici leta.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja