Teden v znamenju Irske, ECB-ja in zaposlenosti v ZDA

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani KD Banke - 48. teden

Članek slika

• Izvoz ostaja ključni dejavnik rasti domačega gospodarstva • Stopnja brezposelnosti v Sloveniji narasla • Rast realnega prihodka v trgovini z motornimi vozili • Medletna inflacija pri 1,4 odstotka • Krka kljubovala trendu; Sava v šestih dneh ob 37 odstotkov • MOL poskrbel za nekaj dinamike na Hrvaškem • V zadnjem četrtletju bo hrvaški BDP le stežka porasel • NIS in AIK banka prevladovala v Srbiji • Pričakuje se najvišja gospodarska rast po združitvi Nemčij • Stopnja brezposelnosti v ZD

Slovenija

Izvoz ostaja ključni dejavnik rasti domačega gospodarstva

V tretjem četrtletju se je BDP v primerjavi s predhodnim četrtletjem pričakovano povečal za 0,3 odstotka kar je bilo manj kot v drugem (1,0 odstotek). V prvih devetih mesecih je bil medletno višji za 0,9 odstotka, kar je v okvirih UMAR-jeve jesenske napovedi o hitrejši rasti izvoznega in počasnejšem okrevanju investicijskega povpraševanja.

Tudi v tretjem četrtletju izvoz, kljub nekoliko počasnejši rasti, ostaja ključni dejavnik gospodarske rasti, saj domače povpraševanje še ni dobilo zagona in zavira hitrejše okrevanje gospodarstva. Za ravnijo v lanskem letu najbolj zaostajajo investicije v gradbeništvu, nižja kot lani ostaja tudi potrošnja gospodinjstev. Nekoliko višje kot lani so investicije v opremo in stroje, ponovno pozitiven je bil tudi prispevek spremembe zalog h gospodarski rasti.

Število brezposelnih v Sloveniji naraslo

V tretjem četrtletju se je število delovno aktivnih po ADS v primerjavi s predhodnim četrtletjem po desezoniranih podatkih zmanjšalo za 1,3 odstotka, medletno pa je bilo nižje za 30 tisoč oz. za 3 odstotke. Število anketno brezposelnih se je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem zmanjšalo za 2,4 odstotka desezonirano, na medletni ravni pa je bilo večje za 7 tisoč oz. za 10,6 odstotka. Stopnja brezposelnosti se je s tem zmanjšala na 7 odstotkov. V primerjavi z drugim četrtletjem je bila manjša za 0,1 odstotne točke, v primerjavi z enakim četrtletjem lani pa višja za 0,8 odstotne točke.

Rast realnega prihodka v trgovini z motornimi vozili

Realni prihodek v trgovini na drobno in trgovini z motornimi vozili se je septembra povečal za 2,9, v tretjem četrtletju letos pa je bil za 0,5 odstotka višji kot v drugem. Postopna rast je še naprej predvsem posledica naraščajočega prihodka v trgovini z motornimi vozili in popravili, prihodek v trgovini na drobno pa se od sredine leta 2009 ohranja na približno isti ravni.

Medletna inflacija pri 1,4 odstotka

Cene življenjskih potrebščin so se novembra povišale za 0,3 odstotka, medletna inflacija pa se je prehodno zaradi učinka osnove znižala na 1,4 odstotka. Z izjemo višjih cen sveže hrane je bila inflacija v glavnem posledica običajnih cenovnih gibanj, značilnih za ta mesec. Dolgoročnejši dejavniki inflacije, povezani z gospodarsko aktivnostjo, še naprej vplivajo na umirjeno gibanje osnovne inflacije; kratkoročni vplivi, povezani predvsem z gibanjem cene nafte, ukrepi vlade na davčnem področju, v zadnjih nekaj mesecih pa tudi z gibanjem cen hrane na svetovnih trgih, so tudi letos razlog višjih rasti v nekaterih cenovnih skupinah.

Krka kljubovala trendu; Sava v šestih dneh ob 37 odstotkov

Po medlem poslovanju v tretjem četrtletju in znižanju ciljne cene Krke s strani dveh tujih analitskih družb, je najbolj likvidna delnica začuda kljubovala temu trendu. Razlog za to so bili tudi že izvedeni in napovedani nakupi lastnih delnic, ki imajo na slovenskem trgu še vedno močan psihološki in fundamentalen učinek. Ko le-ta pojenje lahko temu sledi močan padec cene, kot smo bili priča pri delnici kranjske Save. V zadnjih šestih trgovalnih dneh je ceni odpihnilo kar 37 odstotkov vrednosti. Na močan padec cene so v upravi odgovorili s PR akcijo, ki izpostavlja stabilno poslovanje in dobre obete za prihodnost. Po njihovem mnenju je tako delnica Save izrazito podcenjena. Uprava je tudi potrdila namero o prodaji 23,8-odstotnega deleža v Abanki.




Trgi jugovzhodne Evrope

MOL poskrbel za nekaj dinamike na hrvaškem kapitalskem trgu

Ponudba za odkup preostalih delnic malih delničarjev INE s strani MOL-a je vnesla nekaj dinamike na hrvaški kapitalski trg. Za 8 odstotkov delnic ponujajo 2.800 kun po delnici kar je precej nad ceno ponujeno v primarni ponudbi, ki je znašala 1.690 kun. MOL želi v družbi preseči 50-odstotni tržni delež, trenutno pa ima 47,16-odstotni delež. Na dan objave ponudbe je cena znašala 1.711 kun. MOL je tudi zakuhal mini diplomatski škandal, saj ga hrvaška vlada obtožuje odstotnosti predhodnih konzultacij. Ob devetmesečju je imela INA milijardo kun neto dobička, posel s plinom pa je zaradi reguliranih cen s strani države odnesel pol milijarde potencialnega dobička.

V zadnjem četrtletju bo hrvaški BDP le stežka porasel

Iz makroekonomskega zastoja se Hrvaški še ni uspelo iztrgati, saj bo BDP v zadnjem četrtletju le stežka porasel. Industrijska proizvodnja je v oktobru upadla za 4,4 odstotka, realna rast novembrske prodaje na drobno pa se je ohladila na borega 0,3 odstotka. Tehnično je Hrvaška ušla pastem recesije v tretjem četrtetju, saj se je njen BDP zvišal za 0,2 odstotka.

NIS in AIK banka prevladovala v Srbiji

V Srbiji sta po prometu daleč pred vsemi prevladovala novouvrščeni NIS in AIK banka. Zadnja se je povzpela na polletni maksimum, pozicije pa sta povečevala tuja sklada Claycroft in Artio. V prvih treh mesecih je delnice NIS-a prodalo 7 odstotkov državljanov.




Razviti trgi

V Nemčiji se pričakuje najvišja gospodarska rast po združitvi Nemčij

Nemška centralna banka je napovedala, da bo nemško gospodarstvo v letu 2010 zabeležilo 3,6-odstotno rast. To bi pomenilo najvišjo gospodarsko rast v Nemčiji po združitvi Nemčije leta 1990. Glavno moč višje gospodarske rasti lahko še vedno najdemo v močnem izvozu, kar bi lahko po nekaterih napovedih v naslednji fazi povzročilo višje notranje povpraševanje.

Stopnja brezposelnosti v ZDA poskočila na 9,8 odstotka

Stopnja brezposelnosti je v ZDA v mesecu novembru poskočila za 0,2 odstotka na 9,8 odstotka. Plače so v zadnjem mesecu ostale na istih nivojih kot v mesecu oktobru. Število zaposlenih se je v ZDA v mesecu novembru povečalo za 39 tisoč, medtem ko je večina ekonomistov in analitikov pričakovalo povišanje za 150 tisoč novih delovnih mest.

ECB bo nadaljevala s protikriznimi ukrepi

Prvi mož ECB Jean-Claude Trichet je v četrtek na tiskovni konferenci sporočil, da bo banka ohranila uporabo tako imenovanih standardnih kot nestandardnih instrumentov za ohranjanje likvidnosti. Med drugim je Trichet  poudaril, da bodo morale vlade evrskih držav storiti več za stabilizacijo javnih financ in obenem razbremenitev gospodarstva ter okrepitev konkurenčnosti.

Med prejemniki 3.300 milijad evrov pomoči tudi evropske banke

Ameriški Fed je med drugim v prejšnjem tednu objavil seznam bank prejemnic 3.300 milijard ameriških dolarjev vredne pomoči. Na seznamu prejemnikov pomoči so se znašle tudi številne evropske banke. Največja prejemnica pomoči v enkratnem znesku je bila britanska banka Barclays. Indeks proizvodnje ostaja v večini držav razvitega sveta še vedno na nivojih, ki kaže na krepitev proizvodnje tudi v prihodnjih mesecih.




Trgi v razvoju

Azijski delniški trgi v zelenem

Azijski delniški trgi so bili po treh zaporednih negativnih tednih v prejšnjem tednu znova obarvani zelene barve. Delniški indeks MSCI ASIA Pacific je v zadnjih petih dneh zrasel za 5 odstotkov. Na korejskem polotoku so se strasti malenkost umirile, kar je v veliki meri med drugim povzročilo tudi rast korejskega delniškega indeksa v prejšnjem tednu, in sicer za 2,9 odstotka. Eden redkih azijskih delniških indeksov, ki je zaključil v rdeči barvi že peti zaporedni teden, je bil kitajski Shanghai.

Kitajska monetarna politika vznemirja vlagatelje; Kitajska z novim rekordom

Še vedno se med vlagatelji porajajo ugibanja, v kakšni meri bo Kitajska v borbi proti povečani likvidnosti in višji inflaciji zategnila pasove. Indeks proizvodnje na Kitajskem je v mesecu novembru dosegel vrednost 55,2 in tako že četrti mesec zapored pridobiva na vrednosti. Mejna vrednost je 50, pod to mejo se proizvodnja krči in nad vrednostjo 50 se proizvodnja krepi. Na Kitajskem se lahko pohvalijo še z enim novo doseženim rekordom. Eden od kitajskih potniških vlakov je dosegel hitrost 486,1 kilometra na uro. Kitajska namerava do leta 2020 imeti 120.000 kilometrov prog.

Kitajska in Rusija v medsebojnih transakcijah z lastnimi valutami

Kitajska in Rusija sta sklenili, da v transakcijah med državama ne bosta več uporabljala ameriških dolarjev. Medsebojne terjatve bosta poravnavali v rubljih oziroma v juanih. Do sedaj je znašal letni povprečni promet z ameriškim dolarjem med državama 50 milijard. Ruski delniški indeks Micex je v zadnjih petih dneh zrasel za 5,3 odstotka, kar je pomenilo najhitrejšo enotedensko rast ruskega indeksa v zadnjih devetih mesecih.

Rusija bo leta 2018 gostila svetovno prvenstvo v nogometu

Izvršni odbor Mednarodne nogometne zveze (IO FIFA) je v Zurichu sporočil svojo odločitev o prirediteljih svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022. Leta 2018 ga bo gostila Rusija, leta 2022 za Katar.




Surovine, devize, obveznice

Evro se je okrepil proti dolarju, surovine so podivjale

Evro se je prvič po štirih tednih okrepil proti dolarju. ECB je začela agresivno kupovati obveznice perifernih držav: Irske, Portugalske in Grčije. Surovine so podivljale, indeks CRB pa je porasel za 5 odstotkov, kar je največji porast od oktobra 2009. Močno so se okrepile tudi valute surovinskih izvoznikov: Južne Afrike, Norveške in Avstralije.

Belgijci se bojijo usode Ircev; Španija z varčevalnimi ukrepi

Belgijci se bojijo usode Ircev zato njihov finančni minister poziva k povečanju stabilizacijskega sklada. Pribitki na tveganost belgijskih obveznic so sicer trenutno na 17-letnih najvišjih vrednostih. V Španiji so povečali trošarine na tobak, 14 milijard pa želijo pridobiti s prodajo deležev v letališčih in loteriji.




Tedenski koledar izbranih makroekonomskih objav

Tedenski koledar izbranih makroekonomskih objav

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja