Udaren začetek leta na trgih

Borzni komentar

Članek slika

Svetovni kapitalski trgi so novo leto začeli zelo evforično, kot da so vlagatelji pozabili na evropsko dolžniško krizo in nevarnosti recesije, zaradi česar naj bi bilo to leto zelo težavno.

Mešane novice iz Evrope

Najbolj udarno je bilo v tem tednu v Nemčiji, kjer je indeks DAX v dobrih dveh dneh pridobil skoraj pet odstotkov. Kljub nekoliko slabšemu makroekonomskemu podatku v torek so trgi ostali stabilni. Stopnja brezposelnosti se je namreč v Nemčiji decembra v primerjavi z novembrom po sezonsko neprilagojenih podatkih zvišala za 0,2 odstotne točke, na 6,6 odstotka.

Pomembna novica je v tem tednu prišla tudi s strani sklada za zaščito evra, ki bo v kratkem izdal za tri milijarde evrov triletnih obveznic, s čimer bo pomagal Irski in Portugalski. Iz sklada so v izjavi sporočili, da so za organizacijo izdaje prvih triletnih obveznic pooblastili banke Credit Suisse, Deutsche Bank in Societe Generale.

Trge spodbuja tudi novica, da je Italija z izdajo obveznic na finančnih trgih zbrala sedem milijard evrov, pri čemer zahtevana donosnost ni presegla psihološke meje sedmih odstotkov. Vlagatelji so tako pokazali nekaj več zaupanja v tretje največje evropsko gospodarstvo.

Nekoliko slabše gre četrtemu največjemu gospodarstvu, Španiji. Iz države so sporočili, da bo javnofinančni primanjkljaj predvidoma dosegel osem odstotkov vrednosti državnega bruto domačega proizvoda, s čimer bo Španija cilj zgrešila za kar dve odstotni točki.

Predvsem italijanske trge je v sredo presenetila novica največje italijanske banke Unicredit, ki je napovedala izdajo delnic po znižani ceni, s čimer želi zbrati 7,5 milijarde evrov svežega kapitala. Zaradi tega so delnice v sredo izgubile skoraj deset odstotkov, kar je povzročilo ustavitev trgovanja. Za delnico bodo vlagatelji lahko plačali 1,93 evra, kar je skoraj sedemdeset odstotkov manj od trenutne vrednosti na borzi.

Vedno boljši podatki prihajajo iz ZDA

Za razliko od Evrope pa vedno boljši makroekonomski podatki prihajajo iz ZDA. Poraba v gradbeništvu se je v ZDA novembra zvišala za 1,2 odstotka, potem ko je oktobra upadla za 0,2 odstotka. Gradbeniki so več porabili za enodružinske hiše in stanovanja. Leto 2011 pa je povsem razočaralo Japonce. Japonski indeks Nikkei je leto 2011 končal na najnižji ravni v zadnjih 29 letih. V letu 2011 je zdrsnil za 17,34 odstotka.

Največji svetovnih indeksi navzgor

Vrednost največjih svetovnih indeksov se je v tem tednu povečala. Frankfurtski Indeks DAX je teden končal 4,4 odstotka višje in je v sredo dosegel 6108 indeksnih točk. Francoski indeks CAC40 je končal dva odstotka višje, medtem ko je angleški indeks FTSE100 v tem tednu pridobil 2,2 odstotka vrednosti. Ameriška indeksa SP500 in Dow Jones sta v sredo trgovanje končala 0,8 odstotka višje glede na minuli teden. Na drugi strani pa se je vrednost indeksa NASDAQ v tem tednu znižala za 1,3 odstotka in v sredo dosegla 2309 indeksnih točk.

Nafta dražja; visoka volatilnost pri kmetijskih surovinah

Cena lahke nafte se je v tem tednu, zaradi vse boljših rezultatov ameriškega gospodarstva ter iranske grožnje o zaprtju transportne poti Hormuški ožini, dvignila za 4,8 odstotka in v sredo dosegla 103,3 dolarja za sod. Med kmetijskimi proizvodi je največ pridobila koruza, ki je v dobrih dveh tednih pridobila 14 odstotkov vrednosti. Vseeno pa je indeks S&P GSCI v lanskem letu padel za 1,2 odstotka, kar je prvi padec po letu 2008, ko je indeks izgubil 46 odstotkov. Glavni povzročitelji padca so bili bombaž, naravni plin, kakav in sladkor. Kljub močni rasti trgov v začetku leta ostaja še veliko negotovosti in odprtih vprašanj glede reševanja dolžniške krize. Nič ne bo nepričakovano, če se bodo po tej izjemni evforiji trgi ponovno obrnili navzdol. Dovolj bo že kakšno negativno sporočilo z vrha Evropske unije.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Visoka volatilnost trgov s pozitivnim razpletom

03.02.2011

R. Gomboc