Visoka volatilnost trgov s pozitivnim razpletom

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani Ilirike DZU - 5. teden

Članek slika

Najpomembnejši svetovni kapitalski trgi so teden začeli klavrno, vendar so se v nadaljevanju močno povzpeli navzgor. Negativno odprtje trgov v ponedeljek so povzročili izbruhi nemirov v Egiptu. Ne le zasičenost z vladavino dosmrtnih predsednikov, ne le visoka brezposelnost in revščina, med vzroki za upor ljudskih množic so tudi vedno višje cene hrane.

Decembra se je cena hrane po svetu v povprečju povzpela za 25 odstotkov na letni ravni, vodilno vlogo pa so odigrala osnovna živila, kot so riž, sladkor in pšenica. Poleg tega je razočarala tudi novica o 3,2-odstotni gospodarski rasti v zadnjem četrtletju, ki je bila manjša od pričakovanja analitikov, ki so pričakovali 3,5-odstotno rast. Poročanje poslovnih rezultatov podjetij za zadnji kvartal preteklega leta je še vedno presenetljivo, kar je tudi vzpodbudilo trge k rasti v torek. Med gospodarskimi podatki je ameriška potrošniška poraba decembra v primerjavi z novembrom porasla za 0,7 odstotka, kar je že šesta zaporedna rast na mesečni ravni.

Na drugi strani je Eurostat sporočil, da so države območja evra januarja na letni ravni zabeležile 2,4-odstoten dvig cen, kar je najvišja rast po oktobru leta 2008. Decembra lani je bila inflacija na območju evra 2,2-odstotna, kar predvsem povzroča rast cen živil in energije. V torek je močno spodbudila trge k rasti novica ameriškega inštituta za upravljanje s ponudbo, da se ekspanzija proizvodnega sektorja v ZDA nadaljuje že leto in pol. Indeks je porasel na 60,8 točke, kar je največ po maju 2004. Iz največje naftne družbe na svetu Exxon Mobil so sporočili, da je njihov lanski dobiček znašal 30,5 milijarde dolarjev, od tega samo v zadnjem četrtletju lani 9,3 milijarde dolarjev, kar je 1,5-krat več kot v enakem obdobju leto prej. Med pomembnejšimi podjetji sta v tem tednu svoje četrtletne rezultate razkrila UPS in Pfizer. Največje svetovno podjetje za dostavo pošiljk, ameriški UPS, je v zadnjem lanskem četrtletju ustvarilo 1,12 milijarde dolarjev dobička, kar je 48 odstotkov več kot v enakem obdobju predlani. Na drugi strani je največji svetovni farmacevt Pfizer v zadnjem lanskem četrtletju ustvaril 2,89 milijarde dolarjev čistega dobička, medtem ko je v enakem obdobju lani ta znašal 767 milijonov dolarjev.

Vrednost največjih svetovnih indeksov je v tem tednu končala pozitivno. Indeks DAX je teden končal 1,9 odstotka višje in je v sredo dosegel najvišjo vrednost po zlomu trgov pri 7215 indeksnih točkah. Francoski indeks CAC40 je končal 2,7 odstotka višje, angleški indeks FTSE 100 pa je v tem tednu pridobil 3 odstotke vrednosti. Ameriška indeksa S&P 500 in Dow Jones sta v sredo trgovanje končala 2,7 oziroma 2,4 odstotka višje glede na pretekli teden. Na drugi strani se je indeks NASDAQ v tem tednu podražil za 2,8 odstotka vrednosti ter v sredo dosegel vrednost 2325 indeksnih točk.

Evro se je v primerjavi z dolarjem ponovno okrepil in v sredo dosegel vrednost 1,3843 dolarja za evro. H krepitvi evra je prispevala tudi bonitetna agencija Standard & Poor's, ki je ohranila oceno kreditne sposobnosti Španije. S tem je izrazila zaupanje v izvajanje reform v tej zadolženi državi. Na račun nemirov v Egiptu in groženj, da se bodo nemiri razširili tudi na druga območja Bližnjega vzhoda, še naprej rastejo cene nafte. Za sod zahodnoteksaške lahke nafte je bilo v sredo treba odšteti 90,7 dolarja, kar je 7,8-odstotna rast na tedenski ravni. Poleg nafte je v tem tednu največ pridobilo srebro, ki je v sredo doseglo 2831 dolarjev za trgovano enoto in se tako na tedenski ravni podražilo za 7 odstotkov. Trgi so v tem tednu dosegli nove rekordne nivoje. Kljub temu vlagatelji ostajajo previdni, saj so v sredo večinoma unovčevali donose. Stabilno situacijo v Evropi in v Ameriki sedaj najeda dogajanje na Bližnjem vzhodu, kateremu vsaj v kratkem ni videti konca.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja