Krepitev trgov na osnovi dobrih makroekonomskih rezultatov

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani Ilirike DZU

Članek slika

Svetovni kapitalski trgi so bili v tem tednu v znamenju zelene barve. Predvsem v Evropi je na vlagatelje vzpodbudno vplivala novica, da je gospodarsko zaupanje v Nemčiji najvišje v zadnjih 20 letih, pozitivno so se odzvali tudi na objavo poslovnih rezultatov ameriških podjetij. Razpoloženje se je v nemškem gospodarstvu tudi v januarju izboljšalo.

Pozitivni kazalci iz Nemčije

Kazalec gospodarske klime, ki ga izračunava nemški inštitut za ekonomske raziskave IFO iz Münchna, se je januarja glede na december zvišal za 0,5 točke, na 110,3 točke. Kazalec se je zvišal osmi mesec zapored in dosegel novo najvišjo vrednost. Pozitivno je presenetil tudi podatek o vrednostih novih naročil v industriji novembra lani, ki so se v območju evra povečala za 2,1 odstotka. Gospodarski podatki kažejo, da je Nemčija še naprej glavna gonilna sila evropskega okrevanja. Evropsko rast je v sredo ustavila Velika Britanija. Bruto družbeni proizvod omenjene države se je v zadnjem lanskem četrtletju skrčil za 0,5 odstotka. Gre za prvi upad BDP po tretjem četrtletju 2009, ki je deloma posledica surovega zimskega vremena, ki je oviral predvsem gradbeniški sektor.

V ZDA se nadaljuje sezona objav uspešnih četrtletnih rezultatov

Ameriški mešani koncern General Electric je v zadnjem četrtletju lanskega leta pridelal 3,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 33 odstotkov več kot v enakem obdobju predlani. Prihodki koncerna so se povečali na 41,4 milijarde dolarjev, kar je občutno več od pričakovanja analitikov. Med tistimi, ki so presenetili s četrtletnimi rezultati, je bil tudi McDonald's. Veriga restavracij s hitro prehrano je ustvarila 4,95 milijarde dolarjev čistega dobička, prihodki pa so se zvišali na rekordnih 24,07 milijarde dolarjev. Čeprav je McDonald's zadovoljil pričakovanja analitikov, pa izstopa slabša decembrska prodaja. Zlasti v Evropi, kjer je prodaja zdrsnila za 0,6 odstotka. Na drugi strani pa je v tem tednu z rezultati razočaral zdravstveni in kozmetični velikan Johnson&Johnson, ki je v zadnjem lanskem četrtletju ustvaril 1,94 milijarde dolarjev dobička, kar je 12 odstotkov manj, kot je v enakem obdobju leta 2009.

Vrednost največjih svetovnih indeksov je v tem tednu končala pozitivno

Indeks DAX je teden končal 1,9 odstotka višje in je v sredo dosegel 7134 indeksnih točk. Francoski indeks CAC40 je končal 1,3 odstotka višje, medtem ko je angleški indeks FTSE100 v tem tednu pridobil 1,9 odstotka vrednosti. Ameriška indeksa S&P500 in Dow Jones sta v sredo trgovanje končala 1,2 odstotka višje glede na pretekli teden. Na drugi strani se je indeks NASDAQ v tem tednu podražil za 2 odstotka vrednosti ter v sredo dosegel 2314 indeksnih točk.

Evro se je okrepil; dolar, nafta, zlato in srebro padli

Vrednost evra se je v tem tednu močno okrepila. Evro se je proti dolarju okrepil za 1,2 odstotka in v sredo dosegel že 1,37 dolarja za evro. Cena zahodnoteksaške lahke nafte se je spustila nižje in se nahaja pri 85,8 dolarja za sod. To je posledica novice, da Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) utegne letos povečati proizvodnjo. S tem bi po besedah savdskoarabskega ministra za nafto Alija al Naimija sledila povečanemu povpraševanju, ki je posledica okrevanja svetovnega gospodarstva. S padcem vrednosti dolarja sta del vrednosti v tem tednu izgubila tudi zlato in srebro, ki sta cenejša za 1,9 oziroma 1,6 odstotka.

Vzpodbudna novica s strani IMF

Vzpodbudna novica je v tem tednu prišla s strani Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je bolj optimističen glede letošnje rasti svetovnega gospodarstva, ki bo po najnovejših napovedih 4,4-odstotna, kar je 0,2 odstotne točke več od napovedi oktobra lani. Po ocenah IMF naj bi imele razvite države 2,5-odstotno gospodarsko rast, rastoče države pa 6,5-odstotno rast. Kljub številnim pozitivnim novicam trgi ne uspejo narediti vidnejše spremembe navzgor, kar je morebiti znak, da so trgi prenakupljeni in da ni daleč do popravka trgov. Ob številnih pomembnih makroekonomskih objavah za ameriški trg bo v zaključku tedna veliko več jasno.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Visoka volatilnost trgov s pozitivnim razpletom

03.02.2011

R. Gomboc