Borzna turbulenca

Članek slika

V zadnjih dveh tednih je nemški indeks DAX izgubil dobre 4 odstotke, vendar poglobljen pregled gibaja razkrije izredno turbulenco gibanja nemških delnic.

Turbulentno gibanje nemških delnic

Znotraj desetdnevnega gibanja je namreč indeks padel vse do vrednost 4.965,8 indeksne točke, v nekaj dneh nadoknadil izgubo s kar 13 odstotnim skokom na 5666,95 indeksnih točk, nato pa ponovno razočaral vlagatelje in gibanje končal pri 5.185,7 točkah. Podatek o močnem nihanju je še toliko bolj zaskrbljujoč, če upoštevamo dejstvo, da je nemško gospodarstvo eno izmed najmočnejših, če ne kar najmočnejše v trenutnem evropskem prostoru. Drugi evropski indeksi se prav tako niso odrezali mnogo bolje. Osrednji indeks Londonske borze FTSE je izgubil skoraj 5,4 odstotka svoje vrednosti, z ogromnim padcem pa mu je sledil italijanski osrednji borzni indeks, ki je izgubil skoraj 8 odstotkov.

Bančni sektor bil glavni poraženec

Glavni poraženec preteklih dveh tednov na evropskih borzah je prav gotovo bančni sektor, ki je beležil daleč največje izgube. Med največjimi padci velja omeniti banke kot so BNP Paribas s 27 odstotnim padcem, Credit Agricole s 26,5 odstotnim padcem, Unicredit SPA z 22 odstotnim padcem, ter Societe Generale z nezavidljivim 21 odstotnim padcem. V izjavi za javnost Mednarodni denarni sklad (IMF) ponovno svari pred težavami globalnega finančnega sistema, ki naj bi bil po njihovem mnenju v tem trenutku pred veliko večjo nevarnostjo kot kadarkoli prej. IMF je posebaj opozoril na poglabljanje evropske dolžniške krize, ki se že močno zažira v poslovanje evropskih bank. Le-tem naj bi zaradi prevelike izpostavljenosti do evropskega dolga grozile potencialne izgube v višini kar 300 milijard evrov.

2,3 milijard dolarjev velika luknja v bilancah UBS

Kot da trenutna finančna kriza ni dovolj je kot strela z jasnega vlagatelje banke UBS presenetila novica o odkritju nedovoljenih poslov, ki naj bi jih zagrešil nepooblaščeni borzni posrednik znotraj banke. S pomočjo t.i. hedge pozicij je borzni trgovec uspel zakriti kar 2,3 milijard dolarjev veliko luknjo, za katero naj bi po besedah vodstva banke vedel le on. Zaradi neverjetnosti zgodbe mnogi poznavalci že dvomijo, da naj bi za izgubo stal le en trgovalec. Dvom o urejenosti poslovanja in zadostnemu notranjemu nadzoru je tako pokazala tudi bonitetna družba Moody's in v izjavi za javnost potrdila, da je pod drobnogled že postavila kreditno oceno omenjene banke. Delnice so na dan objave novice izgubile 11 odstotkov vrednosti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja