Turčija: Poceni počitnice, a nihče ne potuje

Članek slika

Turška lira je v primerjavi z evrom padla na najnižjo vrednost do zdaj. Analitiki so mnenja, da se nova kriza šele pričenja.

Turčija je država, ki v zadnjih letih nima veliko sreče (in tudi ne znanja) pri spopadanju z gospodarskimi izzivi. Država je komaj prebrodila krizo iz leta 2018, ko jo je zopet prizadelo dogajanje v svetu, ki je tokrat posledica nove koronavirusne bolezni. Slednja je težave turškega gospodarstva le še pospešila.

Že leta 2018 sem zapisal, da se država spopada s težavami zaradi nepravilnega načina zadolževanja. "Številne raziskave, opravljene v zadnjem desetletju, Turčijo uvrščajo na dno lestvice po nepravilnem načinu zadolževanja, saj se pogosto zadolžuje v ameriških dolarjih za financiranje projektov v domačem gospodarstvu. Zaskrbljujoč je tudi podatek glede zapadlosti tega dolga, saj približno 50 odstotkov vsega dolga zapade do konca leta 2020. V prevodu: v roku dveh let bodo turška podjetja morala vrniti več kot 100 milijard dolarjev dolga, med tem ko jih veliko ima premoženje denominirano v turški liri. Glede na pretekle ukrepe turške vlade, lahko pričakujemo (špekuliram) prepoved izterjave dolgov za domače banke, a bo to le podaljšalo krizo. Očitno pa je, da bo ogromno turških podjetij v prihodnjih dveh letih imelo veliko težav in bo sledil tudi val stečajev," sem pred dvemi leti komentiral dogajanje.

Če je v vmesnem času sem pa tja kazalo, da je Erdogana le srečala pamet in bo zdrava logika prevladala nad populizmom, nas realnost lahko prizemlji, saj je letošnja kriza dodatno otežila že tako slabe gospodarske razmere. Dogajanje je vplivalo na padec vrednosti turške lire, ki je napram evru dosegla najnižjo vrednost v zgodovini. S tem se je položaj turških podjetij še dodatno poslabšal, saj se je njihov dolg, navkljub vmesnim odplačilom, povečal.

Graf: Gibanje tečaja EUR / TRY v zadnjih 5 letih

Vir: Bloomberg

Padec turške lire bi v normalnem okolju predstavljal spodbudo za nekatere dele turškega gospodarstva, saj bi bila država privlačnejša za turiste in tudi tuje investitorje. V trenutnem okolju, ko nihče ne potuje, investitorji pa raje posegajo po stabilnih naložbah, padec valute predstavlja nepotreben pritisk. Navkljub rekordnemu padcu številni analitiki menijo, da je vrednost turške lire še vedno previsoka. Ob hitrem krčenju valutnih rezerv in visoki inflaciji so analitiki mnenja, da obrata trenda ni na vidiku.

Ekonomisti so mnenja, da mora centralna banka zvišati ključne obrestne mere, »ekonomist« Erdogan pa temu tradicionalno nasprotuje in zagovarja nižje obrestne mere. Zato se zdi, da je nova kriza, že druga v treh letih, neizbežna.

Velja pa si zapomniti pravilo, ki se ga držijo najuspešnejši vlagatelji: Investirajte takrat, ko so vsi prestrašeni. Res je, da ima Turčija veliko težav. Res pa je tudi, da se ne da predvideti, kje se nahaja dno. Tega ne ve nihče, dejstvo pa ostaja, da država še vedno predstavlja visok potencial že z vidika demografije, strukture gospodarstva, geografskega položaja ter tesne povezanosti z največjimi svetovnimi gospodarstvi.

Investiranje v Turčijo sicer za večino vlagateljev ni primerno (primerna pa je za periodična varčevanja), saj je tveganje izjemno visoko. Za tiste, ki iščejo naložbe z visokim tveganjem in visokim potencialom, pa je delna izpostavitev (do 5 odstotkov portfelja) vsekakor primerna.

Prispevek izraža mnenje avtorja in ne nujno tudi podjetja. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja