Madžari s superobveznico proti pregrevanju nepremičninskega trga

Članek slika

Tako imenovana superobveznica je namenjena preprečitvi krize na madžarskem nepremičninskem trgu, ki je bil v trenutku izdaje najbolj pregret na svetu. 

Dolžniški instrument, ki ga je izdala država, vlagateljem letno izplača skoraj 5-odstotne obresti. Na ta način želi vlada preprečiti previsoko odvisnost od tujih investitorjev, ki so se med preteklimi krizami masovno umikali iz trga in s tem še poglobili padce. 

Realne obrestne mere v EU so zasidrane v negativnem območju. Posledično je povpraševanje po tem produktu, ki se prodaja izključno malim vlagateljem in ni obdavčen, izjemno visoko. Od izdaje lani junija je bilo v dolžniški instrument investiranih skoraj 10 milijard evrov. 

S tem je vlada preprečila še večji val prenosa sredstev iz bančnih računov na nepremičninski trg, saj so cene madžarskih nepremičnin rasle najhitreje od kateregakoli drugega trga na svetu. Produkt je imel ogromen vpliv na trg, saj pred tem mali vlagatelji praktično niso imeli druge alternative investiranju v nepremičnine. 

V kolikor dogajanje primerjamo s slovenskim trgom, lahko povlečemo kar nekaj vzporednic. Tudi pri nas smo že bili priča prvemu valu odlivov sredstev iz bančnih računov in posledično rast nepremičninskega trga. Podaljševanje depozitov je postalo nesmiselno, saj vam z upoštevanjem inflacije, banke vrnejo manj sredstev, kot ste jih investirali. Zavestno investiranje z izgubo je popolnoma iracionalno in ni v skladu z zdravo logiko. Vse skupaj ne vodi v nič dobrega, saj se tisti, ki se odločijo donose poiskati v drugih oblikah naložb, v to podajo sami in po navadi s previsokim tveganjem. Ponovi se lahko zgodba, kot smo ji že bili priča z delnicami NKBM, z balkanskimi delnicami in nazadnje tudi s kriptovalutami ... skočimo, brez zavedanja, kako visoko tveganje sprejemamo.

Želimo preprečili ponovitev scenarija izpred 12 let in zato vam ponujamo strokovno pomoč. Pozivam vse, ki se samostojno podajate na trg, da nas kontaktirate. Nenazadnje lahko kontaktirate tudi znanca, ki ima dovolj znanja in mu zaupate; ključno je, da zadevo izpeljete profesionalno in bo dolgoročni uspeh zagotovljen. V kolikor želite našo strokovno pomoč, Vzajemci pri celotnem procesu nastopamo kot vaš asistent. Nihče si ne želi ponovitve 2008, zato vas pozivam, da se naročite na posvet z našimi strokovnjaki.

Preberite tudi: 

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi lastnika spletnega mesta. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja