Komentar: Izogibajte se špekulacijam

Komentar: Izogibajte se špekulacijam

Podpora centralnih bank in umiritev razmer na fronti ZDA - Kitajska je številne vlagatelje spodbudila k razmišljanju o morebitnem povečanju dela delniških naložb in izpostavitvi višji stopnji tveganja, ne glede na to, da se v obdobju ohlajanja svetovnega gospodarstva nahajamo na rekordih.

Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko se umirja. Ne glede na to, da zadnje poteze Trumpa mnogi povezujejo s predvolilno kampanijo, so trgi pozdravili skorajšnjo umiritev napetosti. Ameriške borze v zadnjih dneh znova posegajo po rekordih. Indeks S&P 500 se giblje okoli 3.090 točk, kar je izjemno in analitiki menijo, da lahko trgi zrastejo še vsaj za 10 odstotkov, v kolikor ZDA in Kitajska skleneta "premirje". 

Trgi nimajo radi negotovosti in to se tudi odraža v tečajih. V kolikor dejansko pride do dogovora, je verjetnost rasti zelo visoka, še posebej če upoštevamo podporo Federal Reserve, ki jo z nižanjem obrestnih mer nudi trgom. 

Preberite tudi: Kako se odzvati na borzne padce? - 1. del

"Ni poceni in ni drago," ekonomisti označujejo trenutna vrednotenja delnic na Wall Streetu. Opozarjajo pa, da v trenutni situaciji ni prostora za kakršnokoli razočaranje, saj bi to sprožilo val prodaj delnic. Lahko bi rekli, da so prihodnja gibanja na borzah odvisna od Trumpa in tega, ali mu bo uspelo dostaviti to, kar je obljubil. 

Investirajte dolgoročno

Ne glede na vse napovedi, prihodnosti ne pozna nihče. Zato odsvetujem poskuse lovljenja trenda, da se ne opečete. Investiranje je dolgočasni proces in je za tiste, ki iščejo "akcijo", je bolj primerna igralnica. Rajši se osredotočite na trenutno stanje ter na svoje varčevalne cilje in portfelj temu primerno prilagodite. 

Pomen ustrezne razpršitve je slovenskim varčevalcem postal jasen med zadnjo finančno krizo, ko so delniške naložbe v povprečju predstavljale tri četrtine naložbenih portfeljev, padci pa so posledično v kratkem času izbrisale približno tretjino privarčevanih sredstev. Na Vzajemci.com neprestano poudarjamo, da morajo biti naložbeni portfelji razpršeni ne samo sektorsko ali regijsko. Razpršitev mora biti prisotna tudi med posameznimi naložbenimi tipi. Nikakor ne smete pozabiti na obvezniške naložbe; navsezadnje so tudi naložbe s fiksnim donosom več kot primeren dodatek naložbenemu portfelju. 

Preberite tudi: Kako pravilno investirati v obveznice?  in Kakšno razmerje med obveznicami in delnicami izbrati?

Premožni investitorji čakajo v denarju

Zadnja raziskava UBS Global Wealth Management kaže na to, da imajo premožni investitorji v svojih naložbenih portfeljih veliko prostih sredstev oz. denarja. Ta naložbeni tip trenutno predstavlja četrtino vseh naložb vlagateljev, ki imajo investiranih več kot milijon evrov. 

Kot pravijo vlagatelji, čakajo v denarju ker so jih trgi razočarali. Večina premožnih vlagateljev pričakuje velik padec na trgih še pred koncem prihodnjega leta. Kot dve največji nevarnosti za trg izpostavljajo napetosti med ZDA in Kitajsko ter prihajajoče predsedniške volitve. Skoraj dve tretjini anketirancev je dejalo, da nameravajo povečati razpršitev med več različnih naložbenih tipov. 

Preberite tudi: Plačati strokovnjaku ali se varčevanja lotiti sam?

Sestanek z našimi strokovnjaki lahko zahtevate na podstrani Svetovanje! 

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju