Drugo mnenje: Kakšno razmerje med obveznicami in delnicami izbrati?

Članek slika

Dolgoročno so delnice bolj donosne od obveznic. Zakaj se torej priporoča imeti naložbeni portfelj, ki vsebuje tako delnice, kot tudi obveznice? Si ne znižamo s tem povprečne donosnosti?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Odlično vprašanje in gledano iz tega vidika, v kolikor imate pred seboj vsaj še 15 let varčevalne dobe, obenem vas ne skrbijo visoka nihanja v vse smeri, težko rečem, da vam ne bi priporočil izključno delniškega portfelja. Zgodovinsko je povprečna donosnost delniškega portfelja višja od 10 odstotkov letno. Še vedno pa bi bili v negativnih obdobjih priča dramatičnim padcem vrednosti, ki prizadenejo še tako izkušene vlagatelje, zato morate imeti res dobre živce za tako sestavo portfelja. Razlog za kombinacijo, poleg očitnega – razpršitve, je bolj osebne narave in je odvisen od vaše naklonjenosti tveganju.

Da bi lažje določili vaš profil tveganja, si odgovorite na vprašanje, ob kako visokem padcu vaših prihrankov bi začeli razmišljati o izstopu s trga. V kolikor ne nameravate prodati, saj se zavedate, da pride do nadpovprečnih nihanj in sta naložbena tipa na dolgi rok vedno prinašala pozitivno donosnost, morda imate visoko toleranco in bi bil za vas delniški portfelj primeren. V kolikor ste si odgovorili "20 odstotkov", je vaš profil tveganje nekje na svetovnem povprečju. V kolikor pa bi zagnali paniko pri padcu v višini 10 odstotkov, delniški trg za vas ni primeren. Pridejo obdobja, v katerih so bolj donosne delnice, drugič obveznice, tretjič pa se naložbena razreda premikata sinhrono (čeprav se to zgodi zelo redko). V vsakem primeru bi vam odsvetoval neprestano lovljenje pravih točk za vstop, saj morate navsezadnje imeti prav dvakrat - pri vstopu in pri izstopu.

Podajam vam povprečne letne donosnosti različnih razmerij skupaj s podatki o najboljšem ter najslabšem letu posamezne kombinacije v obdobju 1926 - 2016, torej 81 let zgodovine ameriških vrednostnih papirjev.

Sedaj, ko veste nekoliko več o razmerju med tveganjem in donosnostjo posameznega razmerja, se boste morda lažje odločili glede razmerja, ki je pravo za vas. V vsakem primeru pa bi bilo moje priporočilo, da se pred začetkom investiranja obrnete na neodvisnega finančnega strokovnjaka.

Če bi radi strokoven nasvet naših analitikov, si lahko tega zagotovite s sodelovanjem v nagradni igri Aktivne Finance. 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja