Zmaga razuma

Članek slika

Turška centralna banka je na svojem zadnjem zasedanju postregla z odločitvijo h kateri jo je celotna svetovna javnost pozivala že zadnjih nekaj mesecev. 

Preberite tudi: Turčija: Krizi se ne da več izogniti

V preteklih tednih sem že zapisal, da "so obeti zelo negotovi, a je tudi jasno, da niti tako močna figura kot je Erdogan, ne bo mogla dolgo časa ignorirati očitnega in delati v nasprotju s tem, kar je potrebno. Ko bomo prešli v obdobje, ko bo logika prevladala nad populizmom, lahko pričakujemo tudi nagrado, katere bodo deležni najbolj vztrajni in pogumni vlagatelji."

Delovanje v prid ljudi, ne Erdogana

Lahko bi rekli, da smo to končno dočakali, čeprav le prvi korak. Na svojem zadnjem zasedanju je turška centralna banka ključno obrestno mero zvišala kar za 625 bazičnih točk - poteza, h kateri centralno banko analitiki pozivajo že dlje časa. 

Dvig ključne obrestne mere se je zgodil v nasprotju s pozivi predsednika Erdogana, ki temu močno nasprotuje in je tudi po zadnjih volitvah na čelo centralne banke postavil svojega sorodnika. S tem je le še poglobil krizo, saj se je zdelo, da je centralna banka izgubila še edino stvar, ki jo je imela - neodvisnost. Zadnja poteza pa bi lahko kazala na to, da so vodilni le zmožni logičnega razmišljanja. To potezo so pozdravili tudi vlagatelji, saj se je turška lira po dvigu okrepila za več kotr 3 odstotke, rast pa je beležil tudi turški borzni indeks. 

Prvi in najbolj pomemben korak je centralna banka torej že storila. Kaj se bo dogajalo v prihodnje pa je težko predvideti, čeprav bi glede na trenutna vrednotenja si še vedno upal trditi, da je kljub visokemu tveganju potencialna nagrada za najbolj vztrajne in pogumne vlagatelje precejšnja. Vlagatelji, ki tveganju niso naklonjeni pa se naj Turčije ognejo. Seveda, če je naložba v tak segment za vas primerna ter v kakšnem deležu naložbenega portfelja, je bolj vprašanje za vašega finančnega svetovalca. V kolikor tega nimate, si priskrbite strokovnjaka Skupine Vzajemci.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja