Vsi smo pasivni vlagatelji ...

Članek slika

... dokler ne pride do korekcije. 

Enostavno se je opredeliti kot pasivni vlagatelj, ko trgi rastejo. A že pri prvi korekciji se izkaže, da je prava slika precej drugačna. 

Revolucija na trgu ETF je v zadnjih dveh desetletjih povzročila vzpon industrije pasivno upravljanih skladov. Drži tudi to, da so bili rezultati teh strategih spodbudbni, predvsem v mirnih časih, ko so trgi rasli. Tudi leto 2017 lahko označimo kot leto pasivnega upravljanja, o čemer sem pisal že v začetku leta. Kot sem med drugim zapisal: "Leto 2018 predstavlja pomembno spremembo v investicijskem okolju, saj bo Fed nadaljeval z višanjem ključne obrestne mere. Istočasno se pričakuje, da se bodo zategovanja posluževale tudi ostale pomembnejše centralne banke. Zategovanja iz strani ECB pa se še ne pričakuje. To naj bi po mnenju številnih analitikov poskrbelo za višjo volatilnost na delniških trgih, še posebej če bo politika Fed imela pričakovani vpliv na trg državnih obveznic v ZDA." Le 4 tedne po objavi smo doživeli korekcijo, razloge za katero gre med drugim pripisati negotovosti zaradi verjetnosti hitrejšega zategovanja monetarne politike Fed in nenadnemu skoku donosnosti državnih obveznic. 

Kako je pa ta nenaden padec na trgih vplival na pasivno upravljane sklade? V le 5 trgovalnih dneh so vlagatelji iz največjega ETF sklada na svetu SPDR S&P 500 (SPY) izplačali rekordnih 23,6 milijard ameriških dolarjev. V kombinaciji s padci na trgih je to skupno vrednost sklada znižalo za kar 38,6 milijard dolarjev, kar je skoraj dvakrat toliko, kot med korekcijo avgusta 2015, katera je bila posledica devalvacije kitajskega juana. 

Ker večina vlagateljev nima potrebnega znanja in časa, da bi se ob vsakodnevnih obveznostih ukvarjali še z analiziranjem naložb, je smiselno da se za to poslužujete znanja, katerega vam lahko nudijo strokovnjaki, ki so za to plačani. Pravilo pravi, da bo vaše naložbe bolje upravljala strokovno usposobljena oseba, ki razpolaga z zadostnim znanjem, časom in potrebnimi informacijami. Poleg tega se naložbeni strokovnjaki čustveno ne vežejo na premoženje strank in tudi zaradi tega lahko premoženje upravljajo bolj uspešno.

Brez preskoka v miselnosti boste težko izkoriščali prihodnje priložnosti. Vsak začetek je težak. Zato smo tukaj strokovnjaki Vzajemci Skupine, da vam pomagamo narediti prvi korak.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja