2017 - leto pasivnega upravljanja

Članek slika

Za nami je eno boljših let za vlagatelje v vzajemne sklade, saj je rasla večina trgov, nihajnost pa je bila na zgodovinsko nizki ravni.

Kaj pa vse to pomeni in zakaj je leto 2017 v ospredje postavilo pasivno upravljane sklade? Zaradi nižjih nihanj na trgih je bila strategija buy and hold krepko v prednosti pred aktivnim prilagajanjem portfelja, kar pa ne pomeni, da bo tudi leto 2018 sledilo istemu vzorcu. Nasprotno, večina analitikov je mnenja, da se leto, vsaj iz vidika take nihajnosti, ne more ponoviti.

Poglejmo najprej nekaj podatkov, ki pokažejo, zakaj je bilo leto 2017 precej nenavadno:

  • nazadnje je povprečna dnevna sprememba indeksa S&P 500 bila na tako nizki ravni leta 1964;
  • zadnjih 13 mesecev je indeks S&P 500 zaključil pozitivno, kar se je nazadnje zgodilo leta 1959;
  • vse od izvolitve Trumpa se indeks S&P 500 ni znižal za več kot tri odstotke od svoje rekordne vrednosti, kar se ni zgodilo še nikoli v zgodovini.

Ste še vedno mnenja, da bo stanje trajalo še celo leto 2018?

Logičen odgovor, čeprav brez zagotovila, da bo do tega res prišlo, bi bil NE.

Leto 2018 predstavlja pomembno spremembo v investicijskem okolju, saj bo Fed nadaljeval z višanjem ključne obrestne mere. Istočasno se pričakuje, da se bodo zategovanja posluževale tudi ostale pomembnejše centralne banke. Zategovanja iz strani ECB pa se še ne pričakuje. To naj bi po mnenju številnih analitikov poskrbelo za višjo volatilnost na delniških trgih, še posebej če bo politika Fed imela pričakovani vpliv na trg državnih obveznic v ZDA.

Priložnosti je veliko, le izkoristiti jih je treba!

Za miren spanec boste morali opraviti domačo nalogo in naložbe izbirati selektivno

Ne glede na vse zapisano višja nihanja ne pomenijo padcev, le da bodo večji premiki na borznih trgih znova postali del vsakdana. Tudi pojav korekcije ni izključen, saj te že nekaj časa nismo doživeli. Če povzamemo vse zapisano, trgi se bodo vrnili v normalne okvirje, kjer ne nudijo zagotovljenih donosov. Za miren spanec pa boste morali opraviti domačo nalogo oz. naložbe izbirati bolj selektivno.

In ker večina vlagateljev nima potrebnega znanja in časa, da bi se ob vsakodnevnih obveznostih ukvarjali še z analiziranjem naložb, je smiselno da se za to poslužujete znanja, katerega vam lahko nudijo strokovnjaki, ki so ravno za to tudi plačani. Pravilo pravi, da bo vaše naložbe bolje upravljala strokovno usposobljena oseba, ki razpolaga z zadostnim znanjem, časom in potrebnimi informacijami. Poleg tega se naložbeni strokovnjaki čustveno ne vežejo na premoženje strank in tudi zaradi tega lahko premoženje upravljajo bolj uspešno.

Brez preskoka v miselnosti boste težko izkoriščali prihodnje priložnosti. Vsak začetek je težak. Zato smo tukaj strokovnjaki Vzajemci Skupine, da vam pomagamo narediti prvi korak.

Tako smo za vse nove stranke pripravili ugodnost, pri kateri prvim 10-im bralcem, ki naročijo svetovanje, podarimo celoletno skrbništvo nad naložbenim portfeljem in osebnimi financami v vrednosti 244 eur, vsem prijavljenim pa pripada tudi ura neodvisnega finančnega svetovanja v vrednosti 40 eur.

To je izjemna priložnost, da brezplačno preizkusite premium storitve največjega finančno svetovalnega podjetja v regiji ter izkoristite znanje, ki ga vam lahko nudi ekipa 30 strokovnjakov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja