Naložbeni odbor: Kje iskati rast v 2018?

Članek slika

Po nekaterih indicih smo morda v zadnji fazi bikovskega trenda. To pomeni na eni strani velik potencial, na drugi pa zahteva veliko previdnost in dobro nastavljeno časovnico.

"Vztrajamo na delniških naložbah, le spekter smo še nekoliko razširili. Če se bo nadaljevalo, kot je zastavljeno, bo namreč rasla večina segmentov," je v zadnjih smernicah zapisal Luka Guštin, predsednik Naložbenega odbora Vzajemcev.

Na razvitih trgih se je zgodilo, kar je bilo predvideno in indeksi so porasli. Pa ne samo to, tudi napovedi za ciljne vrednosti v ZDA so se večinoma zvišale (zdaj se govori že o vrednosti 3.000 za S&P500). Zaenkrat ostajamo optimisti. Sicer, kot rečeno, sledijo še poslovni rezultati podjetij, a ne bi smeli zamajati trenda, saj se pričakujejo dobri podatki. Nič drugače ni na evropskih trgih. Konec leta 2017 je rasla celo bolje od ZDA, a brez pravega razloga, saj so bili gospodarski kazalci slabši kot v ZDA; posledično je bila nihajnost indeksov višja kot v ZDA. Čeprav na evropskih trgih v prihodnjih mesecih vidimo več nevarnosti kot v ZDA, trenutnih pozicij še ni smiselno spreminjati.

Ko gre vse po načrtih, je rast prisotna na vseh trgih. To velja tudi za trge v razvoju, ki posledično rastejo še hitreje in bomo tudi v prihodnje ohranili isti delež, kot v zadnjih mesecih preteklega leta. Večji potencial dajemo azijskim državam ter državam Vzhodne Evrope s poudarkom na Rusiji.

Kot kaže, se je tudi Ljubljanska borza nalezla globalnega optimizma. SBI TOP je tako v zadnjih mesecih krepko zrasel, a ne bistveno več od pomembnejših svetovnih indeksov. Na vidiku pa žal letos ni nič takega, zaradi česar bi se LJSE podrobneje posvečali.Luka Guštin: "Po nekaterih indicih smo morda v zadnji fazi bikovskega trenda. To na eni strani pomeni velik potencial, na drugi pa zahteva veliko previdnost in dobro nastavljeno časovnico."

Katere panoge? Boljše vprašanje bi bilo: Katerih ne?

Res je nemogoče napovedati, katere panoge bodo najbolj uspešne, sploh kratkoročno. Če pa poskusimo podati vsaj malo orientacije: vse, kar je ameriškega, najprej finance, pa potrošne dobrine, tudi farmacija in tehnologija. Poleg tega, kot omenjeno, tudi surovine, a tam bi znal biti potreben malo daljši rok, preden se bodo zares pokazali rezultati (ni pa nujno). Glede surovin smo v naložbenem odboru počasi mnenja, da bi znal nastopiti njihov čas. Če se ne motimo glede faze bikovskega trenda, bi se to res lahko zgodilo.

Stabilizaciji smo priča tudi na naftnem trgu. Končno je dosegla raven, ki bi jo morala že pred časom in tudi napovedi so sedaj optimistične. Gospodarska rast naj bi blagodejno vplivala na povpraševanje. Energetski skladi so imeli končno zares uspešen mesec. Sicer gre še vedno za izrazito nihajen in izpostavljen segment, zato ni primeren za vse vlagatelje.

Ameriški dolar po svoje

Pokorno javljamo, da ne bomo več poskušali biti pametni glede valutnega razmerja EUR/USD. Če bi ob danih predpostavkah na trgu na faksu odgovorili, da bi lahko dolar padel, ne bi uspešno opravili izpita. Pa se je zgodilo ravno to – v nasprotju z vsem znanimi ekonomskimi teorijami in logiko. Torej: dolar bi moral pridobivati. Če bo res, ne vemo. Naložbeni odbor bo ravnal, kot da bistvenih sprememb v tečaju ne bo. Enostavno ne moremo poskušati upoštevati nečesa, kar je očitno popolnoma nepredvidljivo.

Usmeritve za upravljanje portfelja po smernicah naših strokovnjakov na mesečni ravni prejemajo vse naše stranke, ki imajo sklenjeno pogodbo o Naložbenem svetovanju. Če bi le-te radi izkoristili tudi vi in s tem optimizirali in stabilizirali rast vašega portfelja, imamo za vas dobro novico. Do konca meseca januarja izkoristite akcijo, v kateri prejmete brezplačno celoletno skrbništvo nad vašim naložbenim portfeljem. Prijavite se še danes in naročite Svetovalca, ter s tem pridobite celoletno pogodbo.

Akcija velja le za nove stranke.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja