Toyota, Honda in Nissan močno zmanjšali proizvodnjo na Japonskem

Članek slika

Japonska avtomobilska proizvodnja se je aprila zaradi težav pri pridobivanju delov, ki so posledica marčnega potresa in cunamija, krepko zmanjšala. Toyota Motor in Honda tako poročata o dvakrat manjši proizvodnji na svetovni ravni v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Toyota, Hond in Nissan močno zmanjšali proizvodnjo na Japonskem

Toyota, ki je dolgo časa veljala za največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov, zdaj pa se uvršča za General Motors in Volkswagen, je skupno proizvodnjo (ta vključuje še hčerinski družbi Daihatsu in Hino) zmanjšala za 48 odstotkov na 346.297 vozil, samo na Japonskem pa je proizvodnja aprila padla za 74,5 odstotka na 79.341 vozil.

Honda je aprila v letni primerjavi beležila 53-odstotni padec proizvodnje na svetovni ravni na 138.498 vozil, samo na Japonskem pa je proizvodnja podjetja padla kar za 81 odstotkov na 14.168 vozil.

Obseg proizvodnje je aprila zmanjšal tudi tretji največji japonski avtomobilski proizvajalec Nissan. Na Japonskem se je tako proizvodnja zmanjšala za slabih 49 odstotkov na 44.193 vozil, svetovna proizvodnja pa se je zmanjšala za dobrih 22 odstotkov na 248.024 vozil.

Padec je posledica potresa in cunamija

Japonski avtomobilski proizvajalci so bili proizvodnjo prisiljeni zmanjšati, saj jim je primanjkovalo delov. Močan potres in uničujoči cunami 11. marca sta namreč uničila številna območja na severovzhodu Japonske, kjer ima sedež večina tovarn avtomobilskih delov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja