Korekcija 2015: Kaj storiti?

Članek slika

Tečaji delnic, predvsem na azijskih borzah, so nov teden začeli s precejšnjimi padci. Na vlagatelje je najbolj vplivalo petkovo trgovanje ter dejstvo, da kitajska centralna banka v nedeljo ni napovedala novih ukrepov.

Medtem, ko so tečaji v tem tednu že doživeli odboj, so analitiki pozorno spremljali ameriški indeks S&P 500, če bo prvič v zadnjih 4 letih doživel korekcijo. Korekcijo lahko definiramo kot najmanj 10-odstotno znižanje tečajev delnic in se, zgodovinsko gledano, zgodi enkrat na dve leti. Korekcija je tudi zdrava za trg, saj prepreči pretirano napihovanje cen delnic in obenem v večini primerov predstavlja dobro nakupno priložnost.

Vendar analitiki svarijo, da bi zaradi zadnjega popravka tečajev na ameriški borzi ta zelo težko končala leto na novih rekordih.

Vlagatelje na svetovnih borzah je prestrašilo predvsem upočasnjevanje kitajskega gospodarstva. V nedeljo so zato vsi pričakovali, da bo kitajska centralna banka napovedala nove stimulativne ukrepe, ki jih ni bilo. Zato se je v po ponedeljkovih padcih pričakovalo, da bo te napovedala tekom tega tedna, kar se je tudi zgodilo. V bližnji prihodnosti se pričakuje tudi jasno sporočilo ameriškega Fed, če bodo ključno obrestno mero zvišali septembra ali decembra (morda celo januarja).

Kaj storiti?

Za tiste najbolj prestrašene priporočamo, da si preberete članek "Izhodna strategija v primeru medvedjega trenda". Za ostale pa nasvet: ločite čustva od svoje naložbe!

Izkušeni vlagatelji poznajo pravilo, ki pravi, da se je treba za uspešno vodenje naložb od teh čustveno distancirati, saj pretirana čustvena vpletenost pogosto vodi v iracionalne odločitve. Pravilo pravi, da bo vaše naložbe bolje upravljala strokovno usposobljena oseba, ki razpolaga z zadostnim znanjem, časom in potrebnimi informacijami. Poleg tega se naložbeni strokovnjaki čustveno ne vežejo na premoženje strank in tudi zaradi tega premoženje upravljajo bolj uspešno. Čustvena navezanost na delnico ali sklade je nič drugega kot človeški ego in potreba po »imeti vedno prav.«

Preberite tudi: Dve fazi medvedjega trga in pomen za vlagatelje

Volatilnost kapitalskih trgov v zadnjih letih je pokazala pomembnost predvidevanja sprememb na trgih in pomen ustreznega odzivanja na spremembe. Na nepredvidene spremembe dolgoročnih trendov se vnaprej zastavljena naložbena strategija ne more ustrezno odzivati, kar posledično zvišuje nihajnost in znižuje donosnost naložbenega portfelja. Zato se pri Skupini Vzajemci poslužujemo aktivnega spremljanja naložbenega portfelja. Gre za dinamičen proces prehajanja med podskladi različnih naložbenih skupin znotraj posameznih krovnih skladov z namenom zmanjševanja tveganja, doseganja optimalnih donosov in zavarovanja dobičkov. Ključna prednost storitve je stalen nadzor nad stanjem sredstev in gibanji trgov, predvsem pa spreminjanje naložbene strukture portfelja glede na spremembe časovnega horizonta ter drugih naložbenih spremenljivk.

S sodelovanjem v nagradni igri, ki jo Vzajemci Skupina pripravlja z družbo KD Skladi ter KING Consulting si lahko zagotovite brezplačno skrbništvo nad vašim portfeljem!

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja