Izhodna strategija v primeru medvedjega trenda

Članek slika

V obdobju rastočih borznih trgov oziroma borznih bikov, visoke likvidnosti in nizkih obrestnih mer se nihče ne sprašuje, kaj storiti, ko bo prišlo do obrata trenda in se bo pojavil borzni medved. Vendar pa do obrata slej ali prej pride in takrat smo lahko hitro v velikih težavah.

Kaj je korekcija in kaj borzni medved?

Zgodovinsko gledano do korekcije pride skoraj tako pogosto, kot do vašega rojstnega dne. Ampak to ne pomeni, da se rast tečajev ne more nadaljevati. V zgodovini najdemo tudi take primere, ko so trgi rasli brez vsaj 10-odstotne korekcije tečajev delnic tudi več kot 7 let. Korekcija (sekundarni trend) je znižanje borznih tečajev za 10 ali več odstotkov od vrha. Sekundarni trend traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Običajno smo takrat še vedno v borznem biku (primarni trend), le da so se nekateri odločili, da je čas da vnovčijo dobičke. Korekcija se zgodi hitro, zato se ji ne moremo izogniti, je pa običajno to dobra vstopna točka za vlagatelje v primeru, da se primarni trend nadaljuje.

V primeru, da se nižanje tečajev nadaljuje, pridemo pri znižanju za 20 ali več odstotkov od vrha v dvomesečnem obdobju (definicija Vanguard Group) do tako imenovanega borznega medveda. Takrat tudi že pride do spremembe primarnega trenda, saj je kar naenkrat veliko pesimizma, podatki so slabi, napovedi pa črnoglede. V borznem medvedu je potrebno posebno pozornost nameniti tako imenovanem pojavu ''odboja mrtve mačke'', kjer se pojavi sekundarni trend z višanjem borznih tečajev za 10 ali 20 odstotkov, nato pa prevlada primarni borzni trend, torej borzni medved. Takrat nikakor ne vstopajte na borzne trge, saj se boste opekli. Pojav odboja mrtve mačke se običajno pojavi zgodaj v borznem medvedu.

Izhodne strategije

Korekcija je nekaj, čemur se vlagatelji ne moremo izogniti. Ostane nam samo to, da jo pričakujemo in se nanjo ustrezno pripravimo. Popolno zavarovanje pred padci tečajev ne obstaja. Se pa da te padce na razne načine omejiti.

Izhodne strategije v primeru borznega medveda so lahko zelo različne. Običajno jih začnemo uporabljati šele, ko smo popolnoma prepričani, da smo v borznem medvedu, zato 10 ali 15 odstotni padec naložbe ni nič presenetljivega. In kakšne so naše možnosti.

1)    Ne storimo ničesar – v tem primeru pustimo naložbe kjer so in upamo, da se bodo s časom vrnile na začetne nivoje. Strategija načeloma deluje, vendar pa je čas do vrnitve na izhodno točko lahko zelo dolg. Resnično zelo dolg.

2)    Delniške naložbe premaknemo v obvezniške ali denarne  – enostavna strategija, ki je primerna za vse vlagatelje v vzajemne sklade. Paziti je potrebno le, da ima družba za upravljanje v sklopu krovnega sklada tudi sklad denarnega trga oziroma obvezniški sklad.

3)    Prodamo sklade ali delnice – strategija je podobna kot umik v bolj varne sklade, le da je bolj primerna za delnice.

4)    Uporabimo put opcije na indekse ali posamezne delnice – strategija je primerna za bolj izkušene vlagatelje, ki morajo imeti odprt svoj trgovalni račun.  V primeru, da sumijo na večji padec delniških indeksov lahko kupijo out-of-the money put opcijo s katero kontrolirajo večje število delnic. Ko indeks pade, služijo denar in tako branijo svoj obstoječi portfelj.

5)    Kupimo inverse ETF – obstajajo ETF-ji, ki so inverzni glede na določene indekse. Ko gre indeks gor, gre tak ETF dol, in obratno.

6)    Kupimo negativno korelirane naložbe – strategija je primerna za vse vlagatelje, saj lahko v sklopu krovnega sklada najdete vzajemne sklade, ki so več ali manj negativno korelirani. Bolj primerna naložba pa je nakup surovin preko ETF-jev ali futures pogodb. Strategija je primerna za vse vlagatelje, pri čemer je zahtevnost odvisna od izbire finančnega produkta.

7)    Dodatni nakup iste naložbe – strategija temelji na tem, da preko nakupov iste naložbe znižujemo povprečno nakupno ceno le-te. Ko se trend obrne, bomo hitro nadoknadili izgube, saj je nakupna cena nizka. Problem te strategije je, da je izredno težko kupovati v borznem medvedu, ker nas vodijo čustva. Kakšna direktna bremenitev je lahko idealna rešitev.

8)    Kombinacija vseh omenjenih strategij – katere boste uporabili je odvisno od vas, vaših naložb in časa, ki ga imate na voljo. Pri izbiri vam lahko pomaga vaš finančni svetovalec, če ga imate.

Naslednja korekcija naj vas ne prestraši preveč, saj je del normalno delujočega borznega trga. Pripravite pa se, da slej ali prej pride do borznega medveda, in takrat je dobro poznati vaše možnosti umika ali branjenja sredstev. Pogovorite se z vašim svetovalcem, kakšne so možnosti umika in kateri so tisti pogoji, ki jih mora borzni trg izpolnjevati, da začne razmišljati o uvedbi posamezne strategije.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja