Jaki: Ameriški dolar gre sedaj lahko tudi pod 1,05

Članek slika

V začetku meseca, ko je ameriški dolar nadaljeval padec, ki se je pričel aprila, smo objavili prispevek Jaki: Rast evra bo kratkotrajna, v katerem je vodja sektorja alternativnih naložb pri Skupini Vzajemci Janez Jaki podal razloge, zakaj naj bi bil padec ameriške valute le kratkotrajen pojav.

Od takrat se je ameriški dolar okrepil za približno tri odstotke. V svojem zadnjem komentarju je Jaki povedal: "Sem mnenja, da se bo rast ameriške valute nadaljevala in obstaja zelo velika verjetnost, da bomo v roku enega leta priča pariteti valut. Sedaj je prišlo do rasti evra, FED naj še ni bi tako kmalu dvignil ključno obrestno mero in tudi gospodarska rast se je v ZDA upočasnila. Vendar že zaradi tega ker bo FED zagotovo dvignil obrestno mero pred ECB, pričakujem rast dolarja. Da bi FED dvignil obrestno mero, mora ameriško gospodarstvo biti v »dobri formi«, se pravi da se začnejo povečevati tudi plače, kar se bo odrazilo na inflaciji."

In kaj meni vodja sektorja alternativnih naložb pri Skupini Vzajemci danes? Kot pravi, pričakovanja ostajajo ista. Vendar bo kratkoročno gibanje valutnega križa EUR/USD odvisno predvsem od dogajanja v Evropi v zvezi z Grčijo ter od gospodarskih podatkov iz ZDA, predvsem poročila iz trga dela, ki bo objavljeno v petek 5. junija. "Kot sem že zadnjič rekel, je bila rast evra kratkotrajna. Dolar je zopet začel pridobivati na vrednosti v primerjavi z EUR. Na padec EUR vpliva predvsem Grčija, saj morajo naslednji teden vrniti del dolga in se spet špekulira da Grčiji ne bo uspelo. Sem mnenja, da se bodo tudi tokrat dogovorili, saj ima država kljub temu časa za dogovor s posojilodajalci vsaj še do 19. junija. Takrat zapade še četrti del dolga do IMF in se lahko dogovorijo za skupno poplačilo vseh štirih delov dolga, ki zapadejo med 5.- in 19. junijem," meni Janez Jaki. Kljub temu, pravi, bodo trgi reagirali na vsako novico, ki bo prišla iz Grčije.

Velik vpliv bodo imeli tudi gospodarski podatki iz ZDA. Znova, kot pravi, se pojavljajo špekulacije, da bo Fed pohitel z dvigom višine ključne obrestne mere. Sam pa meni, da lahko prvi dvig pričakujemo šele v začetku prihodnjega leta. "Jaz še vedno mislim, da v letošnjem letu Fed ne bo dvignil obrestnih mer in da bo to storil šele v začetku leta 2016," pravi analitik. "Sedaj bi tečaj EUR/USD lahko šel tudi pod 1,05," še dodaja.

Naložbeni odbor: »Največje priložnosti gre iskati v Aziji in v Evropi«

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja