Ljubljanska borza: Rast ostaja, a pojenja

Članek slika

Delnice podjetji na Ljubljanski borzi, še do nedavno v primežu političnih spletk, ne-izvedenih strukturnih reform in pod vprašajem morebitne finančne pomoči s strani evropskih partnerjev, so se vendarle obrnile v trend, ki je globalno na trgih prisoten že od pomladi leta 2009.

Vlagatelji, ki so letos svoja sredstva investirali v vzajemne sklade, ki sredstva vlagateljev investirajo v Slovenijo, so tako lahko zadovoljni, saj ti letos beležijo najvišjo rast med skladi v Sloveniji.

Ampak po izjemni rasti v 2014, se poraja vprašanje, če se lahko ta rast nadaljuje tudi v letu 2015. "Rast iz leta 2014 se bo nadaljevala, vendar bo nižja, saj podcenjenost slovenskih delnic ni več toliko izrazita kot pred letom, vendar je še vedno prisotna. Veliko bo odvisno od makroekonomskega domačega okolja, ki se izboljšuje ter stanja na tujih trgih," pravijo upravitelji Alpen Invest. "Letošnja rast izvoznikov bo verjetno težko ponovljena, vseeno pa bodo še vedno pomemben generator gospodarske rasti. Veliko vlogo bo imelo tudi nadaljevanje privatizacije, ki pomeni dodatno likvidnost za slovenski kapitalski trg (zlasti ob prodaji Telekoma) ter povečano zanimanje tujih vlagateljev za slovenske vrednostne papirje in širšo regijo. Ob pozitivnem razpletu dogodkov, bi slovenske delnice v letu 2015 lahko zabeležile med okoli 15 odstotno rast," še dodajajo. Nekoliko nižjo donosnost, 10-odstotno, napoveduje Uroš Vek iz KBM Infond ter pravi, da v letu 2015 pričakuje višjo volatilnost.

Nejc Golob: "Močna rast, ki je bila prisotna v zadnjih dveh letih počasi izgublja na moči. Glavno gorivo za rast so bile predvsem strukturne reforme in privatizacija. V letu 2015 pričakujemo nadaljevanje privatizacije ter na podlagi tega zmerno rast cen delnic. Donosnosti, kot smo je bili deležni v zadnjih dveh letih ne pričakujemo."

Nejc Golob iz NLB Skladi, ki upravljajo z letos najdonosnejšim vzajemnim skladom NLB Skladi - Slovenija delniški, meni da donosnosti, kot smo je bili deležni v zadnjih dveh letih, ne gre pričakovati, saj vrednotenja slovenskih delnic niso več tako ugodna. "Poleg tega pa je reformna zagnanost slovenske države po uspešni sanaciji bank in rekordno nizki ceni zadolževanja na kapitalskih trgih opazno usahnila. Gibanje cen slovenskih delnic  bo tako v prihodnje v večji meri odvisno od dogajanj na evropskih kapitalskih trgih," še dodaja.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Centralne banke FED, ECB IN BOE dvignile obrestne mere

07.02.2023

J. Jaki

Od torka dražji bencin in dizel!

11.10.2022

J. Jaki