Centralne banke FED, ECB IN BOE dvignile obrestne mere

Članek slika

V preteklem tednu so centralne banke FED, ECB in BOE dvignile obrestne mere.

Kot je bilo pričakovano, je FED v sredo 01.02.2023, dvignil obrestno mero za 0,25 odstotnih točk na razpon od 4,50% do 4,75%, kar pomeni, da so obresti najvišje od leta 2007. To je bilo že osmo povečanje obresti od lanskega marca, ko je FED začel boj proti inflaciji. Čeprav je bil dvig obrestne mere za 0,25 odstotne točke pričakovan, je vlagatelje na konferenci za medije spodbudila izjava predsednika FED-a Powella, da se sedaj lahko prvič reče, da se je začel proces dezinflacije, da se je inflacija začela umirjati. Predsednik FED-a je omenil tudi, da v letošnjem letu pričakuje majhno rast gospodarstva, ampak še vedno bo rast, kar pomeni, da se bomo izognili recesiji. Je pa še vedno prezgodaj, da bi razglasili zmago nad inflacijo in pričakovati je še dodatne dvige obrestne mere obstaja pa tudi verjetnost, da bo obrestna mera ostala pod 5%. 

To je spodbudilo vlagatelje, da so začeli z nakupi delnic in na Wall Streetu sta indeksa S&P 500 ter Nasdaq dosegla najvišje tečaje v zadnjih petih mesecih. Indeks Dow Jones pa je bil pod pritiskom padca farmacevstskih delnic.

Dan kasneje, ko je FED dvignil obrestno mero za 0,25 odstotne točke, jo je tudi ECB v četrtek, 02.02.2023,  za 0,50 odstotne točke. Glede na to, da je inflacija v EU še vedno visoka, namerava ECB dvigniti obrestno mero za 0,50 odstotne točke še enkrat na naslednjem zasedanju, ki bo v marcu. Nato pa bo ocenil, kakšna bo nadaljnja pot monetarne politike, ki bo odvisna od makroekonomskih podatkov. Inflacija se je v Evro območju v decembru 2022 znižala pod 10% in sicer na 9,2%. To je  prvič od avgusta 2022, kar daje upanje, da je največja rast cen v Evro območju dosegla vrhunec. Zadnji podatki kažejo, da se je  januarja letna inflacija znižala na 8,5%. 

V četrtek, 02.02.2023, je tudi BOE dvignila obrestno mero za 0,5 odstotne točke. To je bilo že deseto zaporedno povečanje obrestne mere, ki sedaj znaša 4%, kar je največ od leta 2008. Kot izgleda, je tudi v Veliki Britaniji inflacija, kot v drugih velikih državah, že dosegla vrhunec in se je   umirja. Iz BOE so že sporočili, da bo, če bo potrebno in bodo še vedno inflatorni pritiski močni, še naprej zaostrovala monetarno politiko. Po besedah guvernerja BOE Andrew-a Bailey-a se pričakuje, da bo gospodarstvo Velike Britanije zašlo v blago recesijo. Pričakuje se, da bo padec britanskega gospodarstva manjše od 1%, kar je bolje, kot je  bilo med recesijami v  80-tih, 90-tih in leta 2008.

V petek, 03.02.2023, pa je bil objavljen še podatek o novih delovnih mestih v ZDA. Kljub visoki inflaciji in  višanju obrestnih mer FED-a, je bilo ustvarjeno 517.000 novih delovnih mest v januarju . Stopnja brezposelnosti pa je padla na 3,4%, kar je najnižje od leta 1969. Delnice so imele sijajen začetek letošnjega leta. S&P 500 je zrasel za okoli 6,2% v januarju, Dow Jones je zrasel za okoli 2,8% v januarju medtem ko je Nasdaq zrasel za okoli 10,7% v januarju.

Dober začetek bi bil lahko znak, da bodo trgi rastli tudi v naslednjih mesecih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Od torka dražji bencin in dizel!

11.10.2022

J. Jaki