Od torka dražji bencin in dizel!

Članek slika

Tudi v Sloveniji so se spet podražili naftni derivati. Od torka dalje je potrebno za 95 oktanski bencin odšteti 1,414 EUR za liter, medtem ko je nova cena za dizel 1,684 EUR za liter.

Cena nafte na svetovnih trgih je v preteklem tednu zrasla za več kot deset odstotkov in je tako dosegla najvišjo ceno v zadnjih tednih, ker so članice OPEC-a najavile, da bodo zmanjšale črpanje nafte. Po zadnjih podatkih, je cena sodčka nafte Brent znašala 97$, teksaška WTI pa je znašala 92$ za sodček.
 
Velika rast cene nafte je posledica odločitve članic OPEC-a, da se dnevna proizvodnja nafte od novembra 2022 zmanjša za dva milijona sodčkov. Nekatere članice OPEC-a so že sedaj imele težave z realizacijo dogovorjenih proizvodnih kvot zaradi ne dovolj velikih vlaganj v proizvodnje kapacitete ali sankcij, ki jih imajo in so že sedaj zaostajali za dogovorjeno proizvodnjo za okoli tri milijona sodčkov dnevno.  Tako bo od novembra 2022 dejansko zmanjšano dnevna proizvodna nafte za okoli milijon sodčkov dnevno. Mesec kasneje, v decembru 2022, bo EU uvedla embargo na rusko nafto, kar bo še dodatno zmanjšalo ponudbo. Vse to bo slabo vplivalo na svetovne ekonomije, še posebej bo to slabo za države v razvoju.

Glavna posledica zmanjšanja dnevne proizvodnje nafte bi lahko bil dvig cene nafte na okoli 100$ za sodček. Vendar bo rast cene nafte omejena tudi zaradi vse slabših gospodarskih aktivnosti v svetu. Zaradi mogoče svetovne recesije naj bi povpraševanje po nafti padlo.
Pričakuje se, da bo FED v oktobru 2022 ponovno dvignil ključno obrestno mero za 0,75  odstotne točke, kar bi ponovno zmanjšalo povpraševanje po surovinah, tudi po nafti.
Pritiski na ceno nafte torej prihajajo iz več smeri. 

Kakšen bo končni rezultat in kje se bo cena nafte ustalila (če se bo), bo pokazal čas. Najverjetneje pa goriva še nekaj časa ne bomo točili ravno poceni.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Centralne banke FED, ECB IN BOE dvignile obrestne mere

07.02.2023

J. Jaki