Donosen zaključek meseca

Borzni komentar

Članek slika

Ameriški indeksi so mesec april zaključili pozitivno. Osrednji indeks Dow Jones je v zadnjih dveh tednih nadoknadil izgubo iz začetka meseca in vlagatelje razveselil s 3,9 odstotnim skokom. Prav tako je pozitivno presenetil tehnološki indeks Nasdaq, ki je v zadnjih štirinajstih dneh pridobil kar 3,5 odstotka, kar je presenetljivo, saj je tehnološki sektor v letošnjem letu eden izmed najmanj donosnih.

Poslovni rezultati in Fed močno vplivala na gibanje trgov

K pozitivnemu gibaju na trgih so botrovali predvsem rezultati poslovanja največjih ameriških družb, kateri v veliki večini kažejo na občutno okrevanje največjega svetovnega gospodarstva v bližnji prihodnosti.

Poleg poslovnih rezultatov je na gibanje indeksov močno vplivala tudi odločitev ameriškega Feda, da ohrani izredno nizko obrestno mero in na ta način še naprej stimulira domače gospodarstvo. Močan odziv ameriške valute v primerjavi z drugimi svetovnimi valutami je tako sprožil nov dvig vrednosti ameriških kapitalskih trgov.

Prav tako sta na nove najvišje vrednosti skočila zlato in srebro. V nasprotju z žlahtnima kovinama je z rastjo prenehala cena surove nafte in tako nekoliko prekinila svoj 33 odstotni dvig, ki ga je uprizorila v zadnjih dveh mesecih. K pozitivnemu vzdušju je pretekli teden svoje pristavil še odličen rezultat indeksa Dow Jones transport average, ki je zaključil svoje gibanje na najvišjih zgodovinskih nivojih. Z nivojem 5.510,06 točke je presegel rezultat iz leta 2008 in tako jasno nakazal k močnemu gospodarskemu okrevanju ZDA.

Navdušenje vlagateljev v solarnem sektorju

Za navdušenje med vlagatelji v solarnem sektorju so poskrbelil pri francoskem solarnem gigantu Totalu in ameriški solarni družbi SunPower. Slednji so se odločili za prodajo kar 60 odstotnega deleža francozom, ki bodo zanj plačali 49 odstotno premijo glede na trenutno vrednost paketa delnic na borznih trgih. Poslovna poteza je sprožila val špekulacij o preostalih solarnih delnicah in tako v poznem četrtkovem trgovanju dvignila njihove vrednosti v povprečju za dobrih 6 odstotkov.

Upočasnitev rasti ameriškega gospodarstva nižala tečaje na azijskih borzah

Svetovne vlagatelje je čisto ob koncu tedna postavila na realna tla novica o manjši upočasnitvi rasti ameriškega gospodarstva, ki je v tem četrtletju zraslo za 1,8 odstotka. Nemir se je naselil predvsem na azijskih trgih, kjer so prodajni pritisk najbolj občutile delnice podjetij, ki so tesno povezana z ameriškim povpraševanjem. Vpliv le-tega po azijskih produktih je očitno dovolj močan, da so vlagatelji do konca dneva azijske indekse potisnili pod pozitivne nivoje v rdeče številke.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja