Kitajska v tretjem četrtletju z 9,6-odstotno rastjo

Svetovna banka ji za letos napoveduje 9,5-odstotno rast BDP

Članek slika

Kitajska je v tretjem četrtletju na letni ravni zabeležila 9,6-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je nekoliko manj kot v prvem polletju, ko je kitajsko gospodarstvo beležilo dvomestno rast. Podatki tako kažejo, da se je rast kitajskega gospodarstva nekoliko upočasnila, je danes sporočila tamkajšnja vlada.

Kitajsko gospodarstvo je v prvem četrtletju beležilo 11,9-odstotno rast, v drugem četrtletju pa 10,3-odstotno. Od januarja do septembra se je kitajski BDP na letni ravni povečal za 10,6 odstotka na 26.870 milijard juanov (4.030 milijard dolarjev), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Upočasnitev rasti se pripisuje politiki Pekinga

Ekonomisti kitajske vlade upočasnitev gospodarske rasti pripisujejo politikam, s katerimi želijo v Pekingu omejiti rast nepremičninskega balona in izboljšati energetsko učinkovitost države.

Določen delež naj bi k temu prispevala tudi inflacija, ki je bila septembra na letni ravni 3,6-odstotna, kar je najvišja mesečna raven v skoraj dveh letih, je pojasnil tiskovni predstavnik kitajskega statističnega urada Sheng Laiyun.

Peking se namerava po besedah Shenga poslužiti bolj »ciljnih in fleksibilnih« makroekonomskih politik, hkrati pa zagotoviti »stabilno in relativno hitro gospodarsko rast«. Kitajska centralna banka je v torek dvignila ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke, s čimer želi po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua omejiti rastočo inflacijo.

Rast v skladu s pričakovanji

»Inflacijski pritiski ostajajo močni, predvsem zaradi cen hrane, vendar se niso poslabšali,« pa je pojasnil ekonomist za Kitajsko pri Royal Bank of Scotland Ben Simpfendorfer. Rast kitajskega gospodarstva je bila v tretjem četrtletju po njegovi oceni »večinoma v skladu s pričakovanji«.

Kitajska je lani beležila 9,1-odstotno gospodarsko rast, medtem ko ji Svetovna banka za letos napoveduje 9,5-odstotno rast BDP, za leto 2011 pa 8,5-odstotno. Kitajska je v drugem letošnjem trimesečju na četrtletni ravni sicer prehitela Japonsko na drugem mestu med največjimi svetovnimi gospodarstvi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja