Američani spet rekordno trošijo

Američani spet rekordno trošijo

Zahvalni dan, eden pomembnejših praznikov v ZDA, ki poteka na zadnji četrtek v novembru, je vsako leto pospremljen s črnim petkom, dnem, ko trgovci ponudijo velike popuste na izdelke.

Če je zahvalni dan bolj značilen za Ameriko, se je koncept popustov črnega petka razširil domala po vsem svetu. Analitiki podatke o prodaji na črni petek spremljajo zato, ker skušajo napovedati, kakšna bo rast potrošnje, ki ima neposredne učinke na gospodarsko rast. Letošnje leto je bila na črni petek po podatkih iz Bloomberga rast prodaje v ZDA pri klasičnih trgovcih 4,2 odstotka višja glede na enak dan v lanskem letu, čeprav se je število obiskovalcev v trgovinah znižalo. Bolje so se odrezali masovni trgovci, na primer Walmart, Target in Costco, mešani podatki pa prihajajo iz blagovnic in od prodajalcev oblačil. Internetna prodaja je beležila precej bolj impresivno, 19,6-odstotno rast, čeprav so bila pričakovanja postavljena še višje, okoli 20 odstotkov. Spletni ponedeljek je nakupovalni dan s spletnimi popusti, ki vedno sledi črnemu petku, zato lahko tudi na ta dan pričakujemo precejšnjo rast prodaje v primerjavi s prejšnjim letom. Ameriška spletna prodaja v četrtek in petek skupaj je znašala vrednostno 11,6 milijarde ameriških dolarjev, okoli tretjina digitalnih nakupov pa se opravi prek mobilnih telefonov. Prodaja v ZDA meseca novembra je znašala 68,1 milijarde ameriških dolarjev v primerjavi z 44,2 milijarde leta 2018 po podatkih Adobe Analytics, kar je jasen signal, da bo tudi praznična prodaja v letošnjem letu višja kot lani.

Poleg številk, ki kažejo na rast potrošnje, so bili objavljeni relativno spodbudni proizvodni podatki v Evropi in na Kitajskem. Optimizem pri makroekonomskih podatkih pa se ni kazal v začetnem trgovanju na borzah v tem tednu. Skrbi ponovno povzroča ameriški predsednik Trump, ki je obnovil carine na jeklo in aluminij iz Brazilije in Argentine ter podprl protestnike v Hongkongu, kar je v luči trgovinskega dogovarjanja s Kitajsko najmanj provokacija. Poleg tega je ponovno napadel Zvezne rezerve (ameriško centralno banko) z izjavo da morajo spustiti obrestne mere in izvajati bolj spodbujevalno monetarno politiko.

V luči borznih trgov se moramo zavedati, da so se znaki upočasnjevanja gospodarstev v zadnjem mesecu stabilizirali. Še vedno smo v okolju zelo nizkih in tudi negativnih obrestnih mer, na kapitalskih trgih je poplava likvidnosti, naložbenih alternativ pa relativno malo. Vse to govori v prid delniškim naložbam, po drugi strani pa zaradi novih vrhov in daljšega neprekinjenega obdobja rasti delniških tečajev ne bi presenetila tudi manjša korekcija delniških trgov v decembru. To bi lahko v prvi vrsti sprožila nepredvidljivost Trumpa in morebitni neuspeh pri trgovinskem dogovoru med ZDA in Kitajsko, ki bi moral biti okvirno izoblikovan do 15. decembra, sicer bodo začele veljati dodatne carine.

Sašo Ivanović, Triglav Skladi.

Priporoči članek prijatelju