Obveznice letos presenečajo z donosi, a kako dolgo še?

Članek slika

Vse od začetka letošnjega leta so analitiki in investitorji na kapitalskih trgih precej črnogledi glede srednjeročnih pričakovanj za obvezniške trge. Namesto zviševanja zahtevanih donosov pri obveznicah pa smo videli njihovo padanje. Rasle so cene obveznic tako v ZDA kot tudi v Evropi in na trgih v razvoju ter cene obveznic z nizko bonitetno oceno.

Razloge lahko iščemo v izbruhu nemirov na Bližnjem vzhodu in Rusiji, izbruhu ebole, nižanju napovedi glede gospodarske rasti, grožnjah deflacije in ukrepih centralnih bank, da bi z znižanjem stroškov zadolževanja pospešile gospodarsko rast. Širši svetovni indeks obveznic BofA Merrill Lynch Global Broad Market Index se je merjeno v evrih letos zvišal že za 11,3 odstotka, vendar precej na račun krepitve preostalih valut v primerjavi z evrom. Indeks namreč sestavlja skoraj polovica ameriških obveznic, 25 odstotkov evropskih, 15 odstotkov japonskih in še obveznice drugih držav. V lokalni valuti je isti indeks pridobil 6,7 odstotka.

Kaj menijo analitiki?

Pričakovali bi, da bodo zaradi zgrešenih napovedi z začetka leta analitiki in ostali finančni profesionalci spremenili svoje mišljenje, vendar zadnje napovedi kažejo ravno nasprotno. Če bi se morali odločiti za samo en naložbeni razred, kjer je najbolj pričakovan padec vrednosti, se je pri zadnji raziskavi Bloomberga med 510 svetovnimi upravljavci in analitiki izkazalo, da jih 45 odstotkov pripisuje največjo verjetnost padcu cen obveznic (predvsem državnih in tistih z nižjo bonitetno oceno). Med drugimi opcijami so imeli na izbiro še delnice, surovine, valute in nepremičnine. Pri vprašanju kateri naložbeni razred bi izbrali za nakup, če bi se morali odločiti le za enega, pa jih je 30 odstotkov odgovorilo, da so to delnice razvitih trgov. Na drugem mestu so bile nepremičnine s polovico manj odgovorov. Zaupanje v delnice je spodbujeno s solidnim okrevanjem ameriškega gospodarstva ter prepričanjem, da bo evropski in japonski centralni banki uspelo z dodatnimi ukrepi spodbuditi gospodarsko rast.

Rast cen obveznic in s tem upadanje donosov se bosta prej ali slej ustavila, vprašanje je le, kdaj bo nastopil trenutek obrata. Trenutne povprečne napovedi analitikov na Bloombergu kažejo, da bo donosnost 10-letnih ameriških obveznic ob koncu prihodnjega leta 3,23 odstotna, kar je 0,92 odstotne točke višje kot danes, donosnost nemške 10-letne obveznice pa 1,42 odstotna, kar je 0,63 odstotne točke višje kot danes. Uresničitev napovedi bi pomenila padec obvezniških indeksov v prihodnjem letu, vendar je tudi napovedi treba jemati z zadržkom, saj se zaradi dinamičnega gospodarskega okolja nenehno spreminjajo.

Seznam obvezniških vzajemnih skladov, ki so vlagateljem dosegljivi v RS

Vzajemni sklad 2014 v %
EEF Bond EUR Long Term LTE - R +15,68
PI Funds - Emerging Markets Bond +14,89
Templeton Global Total Return Fund [A] +12,00
Amundi Funds Bond Euro Government +11,46
Templeton Global Total Return Fund [N] +11,34
Amundi Funds Bond Europe +11,01
RCM Global Rent +9,70
PI Funds - Euro Bond +9,65
KD Bond +9,50
Triglav EM Bond +8,05
ILIRIKA Obvezniški fleksibilni +7,14
NLB Skladi - Obveznice visokih donosnosti +6,96
Amundi Funds Bond Euro Corporate +6,83
Eurizon Manager Selection Fund - MS 10 +6,68
RCM Euro Corporates +6,66
Triglav Obvezniški +6,42
Skupina obvezniški skladi (34) +6,36
RCM EuroPlus Rent +6,12
NLB Skladi - Podjetniške obveznice EUR +6,07
Amundi Funds Bond Euro Inflation +5,70
Infond Bond - Euro +5,42
Raiffeisenfonds-Konservativ +5,25
Amundi Funds Bond US Opportunistic Core Plus +4,70
RCM Osteuropa-Rent +4,66
EEF Bond EUR Medium Term LTE - R +4,55
Amundi Funds Bond Euro High Yield +4,54
PI Funds - Euro Strategic Bond +3,48
Templeton Global Total Return Fund - H1 [A] +2,33
Amundi Funds Bond Global +2,33
ALTA HIGH YIELD BOND +2,03
Templeton Global Total Return Fund - H1 [N] +1,64
ALTA BOND +1,60
EEF Bond EUR Short Term LTE - R +1,27
RCM Euro-ShortTerm-Rent +0,92
PI Funds - Euro Short - Term -0,47

Vir: Vzajemci.com

Sašo Ivanović je direktor sektorja upravljanja premoženja pri Triglav Skladi, družba za upravljanje, d. o. o.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Na borznih trgih prevladuje zmerni optimizem

30.06.2021

S. Ivanović

Rast cen nafte znižuje gospodarska pričakovanja

25.02.2011

S. Ivanović