Mehika napovedala svojega kandidata za generalnega direktorja IMF

Članek slika

Mehika je po tem, ko je za to dobila tudi podporo Španije, napovedala, da bo vložila kandidaturo predsednika tamkajšnje centralne banke in nekdanjega finančnega ministra Augustina Carstensa za prvega moža Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Mehiška ministrica za zunanje zadeve Patricia Espinosa je novico sporočila na novinarski konferenci skupaj s španskim kolegom Trinidadom Jimenezom. Ta je ob tej priložnosti dejal, da bo Španija kandidaturo Carstensa podprla.

Španska finančna ministrica Elena Salgado je sicer pred tem dejala, da je francoska finančna ministrica Christine Lagarde odlična kandidatka za generalno direktorico IMF in da je ona tista, ki si jo Madrid želi videti na čelu sklada.

Države v razvoju si želijo imeti svojega predstavnika na čelu IMF

Za izvolitev Mehičana na čelo IMF se sicer po besedah Jimeneza zavzemajo tudi države Latinske Amerike. Espinoza je ob tem dodala, da je o kandidaturi Carstensa že govorila tudi z zunanjimi ministri Brazilije, Avstralije, Tajske, Peruja, Paragvaja in Urugvaja. Obenem pričakuje, da bo o tem kmalu spregovorila še z japonskim kolegom.

Vir AFP, ki je blizu brazilski predsednici Dilmi Rousseff, je sicer dejal, da se Brazilija še ni odločila za podporo, saj želi pred tem preučiti celotno situacijo.

Kandidatura Mehičana za direktorja IMF predstavlja močan pritisk trga hitro rastočih držav, ki si želijo, da bi imele po dolgi tradiciji evropskih šefov sklada tokrat na tem mestu svojega predstavnika.

Dominique Strauss-Kahn zaradi obtožb o spolnem napadu odstopil

Mesto generalnega direktorja sklada se je izpraznilo, potem ko je dosedanji generalni direktor Dominique Strauss-Kahn zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico odstopil. Hitro razvijajoče se države so priložnost izkoristile za poziv k reformi institucije, ki bi morala po njihovem mnenju bolje odražati aktualno stanje v mednarodnem gospodarstvu. Tako so se izrekle proti pravilu, da IMF vedno vodi Evropejec.

Sklad bo polno listo kandidatov za direktorja objavil 17. junija, končna odločitev o izbrancu pa naj bi padla 30. junija.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja