Avstralsko gospodarstvo z največjim padcem v 20 letih

Članek slika

Avstralsko gospodarstvo se je v letošnjih prvih treh mesecih na četrtletni ravni skrčilo za 1,2 odstotka in s tem zabeležilo največji padec v zadnjih 20 letih. Padec bruto domačega proizvoda (BDP) je posledica naravnih katastrof, ki so prizadele rudarstvo in kmetijstvo.

Kot je danes sporočil avstralski statistični urad, je avstralski BDP v prvih treh mesecih letos zabeležil največji padec na četrtletni ravni po začetku leta 1991. Na letni ravni je sicer prišlo do enoodstotne rasti.

Na padec so vplivale poplave, ki so se začele decembra

Poplave, ki so se začele decembra, so skupaj s cikloni v severni in zahodni Avstraliji močno prizadele proizvodnjo in izvoz rud, denimo premoga, pomemben steber avstralskega gospodarstva.

Zaradi omenjenih nesreč je avstralsko gospodarstvo zabeležilo skupno 12 milijard dolarjev izpada zaradi zmanjšane proizvodnje.

Rezultat boljši od pričakovanj analitikov

Kljub temu se je avstralsko gospodarstvo izkazalo bolje, kot so napovedovali analitiki. Ti so namreč pričakovali 1,4-odstotno zmanjšanje na četrtletni in 0,7-odstotno rast BDP na letni ravni.

Gre za prvo skrčenje avstralskega gospodarstva po svetovni finančni in gospodarski krizi, ko se je BDP v zadnjem četrtletju leta 2008 zmanjšal za 0,9 odstotka, a se nato na račun velikega izvoza rud v Azijo vrnil k rasti.

V Avstraliji pravijo, da je bil padec zaradi naravnih nesreč pričakovan, in dodajajo, da gre le za kratek zastoj na poti pričakovane trdne gospodarske rasti.

V fiskalnem letu 2010-2011 napovedujejo 2,25-odstotno rast

Rast bodo spodbudili močno domače povpraševanje in zasebna potrošnja, okrevanje v naravnih nesrečah prizadetih območij ter predvidenih 430 milijard dolarjev investicij, večinoma na področju izkoriščanja naravnih virov.

Po napovedi vlade naj bi avstralsko gospodarstvo v fiskalnem letu 2010-2011 zabeležilo 2,25-odstotno rast, v naslednjem fiskalnem letu pa že štiriodstotno rast.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja