Območje evra maja z 2,7-odstotno inflacijo

Članek slika

Države območja evra so maja na letni ravni zabeležile 2,7-odstotni dvig cen, je danes v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat. Inflacija je bila tako po prvih podatkih za 0,1 odstotne točke nižja kot aprila, a še vedno precej nad srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke

Marca je bila inflacija v območju skupne evropske valute 2,7-odstotna, februarja pa 2,4-odstotna. Maja pred letom dni je bila 1,6-odstotna.

Inflacija krepi pritisk na ECB, da zviša ključno obrestno mero

Letna stopnja inflacije tako že šesti mesec zapored vztraja precej nad srednjeročnim ciljem ECB, ki je blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma. Inflacija krepi pritisk na ECB, da v letošnjem letu znova dvigne ključno obrestno mero za območje evra, čeprav še vedno ne dosega ravni tik pred izbruhom svetovne finančne in gospodarske krize, ko je presegala tri odstotke.

Ključno obrestno mero za območje evra je osrednja denarna ustanova evrskega območja v začetku aprila po več kot dveh letih in pol dvignila za enega na 1,25 odstotka, analitiki pa letos pričakujejo še dve ali tri dodatna zvišanja, prvo morebiti že prihodnji mesec.

Na inflacijo že dlje časa vplivajo predvsem višje cene energije in surovin

Čeprav Eurostat danes še ni objavil podrobnega razreza razlogov za tovrstno gibanje cen, pa na inflacijo že dlje časa vplivajo predvsem višje cene energije in surovin.

Eurostat bo podrobnejše podatke o inflaciji v območju evra in v celotni EU objavil 16. junija.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v Sloveniji v maju 2,4-odstotna, povprečna 12-mesečna rast pa 2,2-odstotna, je danes medtem objavil državni statistični urad.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja