Indija v četrtletju s 7,8-odstotno gospodarsko rastjo

Članek slika

Indijsko gospodarstvo je po podatkih tamkajšnjega statističnega urada v obdobju od januarja do marca beležilo 7,8-odstotno rast.

To je manj od napovedi analitikov, ki so pričakovali 8,2-odstotno rast. V celotnem poslovnem letu, ki se je končalo konec marca, je bila rast 8,5-odstotna, medtem ko je leto prej znašala 7,4 odstotka.

Nižja rast posledica ukrepov za krotitev inflacije

Nižjo četrtletno gospodarsko rast Indije od pričakovanj je pripisati agresivnemu nizu zvišanja obrestnih mer. Indijska centralna banka jih je v zadnjih 15 mesecih s ciljem ukrotiti inflacijo, ki znaša 8,6 odstotka, zvišala kar devetkrat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indijski premier Manmohan Singh je ta vikend opozoril, da gospodarska rast v tekočem poslovnem letu najverjetneje ne bo dosegla načrtovanih devet odstotkov, saj gospodarsko aktivnost zavirajo visoke cene surovin, posebej nafte, in naraščajoča inflacija.

Indijska centralna banka znižala napoved gospodarske rasti

Indijska centralna banka je v tem mesecu medtem že znižala svojo napoved gospodarske rasti v tekočem letu na osem odstotkov. Indijska vlada sicer poudarja, da je za zajezitev revščine v tej državi z 1,2 milijarde prebivalcev potrebna dvoštevilčna gospodarska rast, še navaja AFP.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja