Hrvaška v prvem četrtletju znova s padcem BDP

Članek slika

Hrvaški BDP se je v prvih treh mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za 0,9 odstotka, je danes v prvi oceni sporočil hrvaški statistični urad.

Trend krčenja hrvaškega gospodarstva v medletnih primerjavah traja že od prvega trimesečja 2009, prekinil pa se je le z rahlo 0,3-odstotno rastjo v tretjem trimesečju lani.

Bruto domači proizvod (BDP) se je po popravljenih podatkih urada v zadnjem lanskem trimesečju skrčil za 0,6 odstotka, tako da se je upadanje gospodarske dejavnosti v prvih treh mesecih letošnjega leta po prvih ugotovitvah statistikov znova okrepilo.

Lani se je BDP glede na 2009 po popravljenih podatkih realno znižal za 1,2 odstotka, potem ko je leta 2009 upadel za šest odstotkov.

Bolj podrobne informacije o letošnjem BDP bo hrvaški statistični urad objavil 20. junija.

Do konca leta napovedujejo vsaj enoodstotno rast

Sicer pa so hrvaški analitiki in komentatorji nadaljevanje padanja BDP tudi v začetku letošnjega leta pričakovali, še posebej po tem, ko so statistiki objavili, da je bil obseg trgovine na drobno marca v medletni primerjavi nižji za dva odstotka.

Analitiki tako opozarjajo na pešanje domače potrošnje, ki je bila eden glavnih dejavnikov hrvaške gospodarske rasti v preteklosti, poleg tega pa upadata tudi industrijska proizvodnja in gradbeništvo, v prvih treh mesecih pa se je znižal tudi izvoz.

Poznavalci pričakujejo, da se bo hrvaško gospodarstvo do konca leta rahlo opomoglo, tako da bo Hrvaška letos zabeležila 1,5-odstotno zvišanje BDP. Hrvaška narodna banka je medtem bolj črnogleda in napoveduje zgolj enoodstotno rast. Prej je napovedovala 1,4-odstotni dvig BDP.

Tudi mednarodne institucije, kot so Mednarodni denarni sklad, Evropska banka za obnovo in razvoj ter Evropska komisija so v zadnjih tednih znižali svoje napovedi za gospodarsko rast na Hrvaškem. Njihove ocene se gibljejo med enim in 1,4 odstotka, pred tem pa so se gibale tudi okoli dveh odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja